ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

SOS Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ!



Δείτε ενδεικτικά μερικά καυτά σημεία : - επιτρέπουν για πρώτη φορά με νόμο την αφαίρεση οργάνων ιστών και κυττάρων από παιδιά που ορθά η λανθασμένα διαγνώστηκαν εγκεφαλικά νεκροί.

- εκδίδουν πιστοποιητικό θανάτου για ανθρώπους που είναι ζωντανοί

- ίδρυσαν δεύτερο ΕΟΜ ( ΝΠΙΔ) χωρίς να το πάρει κανείς είδηση Του έδωσαν περισσότερες αρμοδιότητες, περισσότερα κονδύλια, οικονομική ανεξαρτησία και το δικαίωμα να παραχωρήσει τις αρμοδιότητες του σε τρίτους ! ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ !


- δεν επιτρέπουν πια την χρήση μονάδων εντατικής θεραπείας για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά μόνο για την διατήρηση στην ζωή των ασθενών που διαγνώστηκαν με νέκρωση του εγκεφάλου, μέχρι να κανονιστεί η αφαίρεση οργάνων τους κλπ, κλπ

Γράφει η Χριστίνα Σαλεμή 

Επειδή από σήμερα 1 Ιουλίου 2013 μπορεί να γίνει αφαίρεση οργάνων, ιστών και κυττάρων βάσει του αρθ 9 του νόμου 3984 (ΦΕΚ 150/27-6-2011) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 55 του νόμου 4075 (ΦΕΚ Α' 89/11-04-2012), αλλά η άγνοια του νόμου είναι σχεδόν απόλυτη, επιβάλλεται να γίνει μια ανακεφαλαίωση και μια όσο το δυνατόν καλύτερη αποκωδικοποίηση του έτσι ώστε να καταλάβει ο καθένας γιατί o νόμος αυτός δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Ότι και αν διαβάσατε μέχρι τώρα, ότι και αν νομίζετε ότι ξέρετε για το νόμο αυτό δεν έχει σημασία. Διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το κείμενο έτσι ώστε να έχετε την δυνατότητα να αποφασίσετε εν γνώση πια τι και πως θα πράττετε στην συνέχεια.

Α) ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Στις 23 Απριλίου 2010, ο Γ. Παπανδρέου γιόρτασε την ονομαστική του γιορτή ανακοινώνοντας από το Καστελόριζο την οικειοθελή προσφυγή του στην τρόικα με σκοπό την λήψη ενός δάνειου μαμούθ, το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας, με το οποίο θα έδενε χειροπόδαρα την χώρα.

Στις 15 Ιουνίου 2011, ο Γ Παπανδρέου γιόρτασε τα γενέθλια του χαρίζοντας (διά ανασχηματισμού) μια νέα κυβέρνηση στον εαυτό του και στους Έλληνες ένα καινούργιο νόμο έκτρωμα, με τον οποίο, χωρίς να το πει καν, μας έκανε όλους, μικρούς και μεγάλους, δυνητικούς δότες οργάνων, ιστών και κυττάρων σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου που διαγιγνώσκεται όταν .... είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Αναλυτικά :

Στις 14,15 και 16 Ιουνίου 2011, όταν κυβέρνηση και βουλευτές είχαν είδη μηνυθεί για έσχατη προδοσία και πραξικοπηματική άσκηση της εξουσίας, συζητήθηκε και ψηφίστηκε επί συνόλου και επί των άρθρων το νομοσχέδιο "Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις " το οποίο ρύθμιζε :

- τις γενικές αρχές και τις προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα.

- την δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την κωδικοποίηση, την επεξεργασία, την συντήρηση, την αποθήκευση και την διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων [περιλαμβανόμενου και των βλαστικών αιμοποιητικών και άλλων κύτταρων (του ΟπΑ), των κυττάρων του μυελού των οστών, των αναπαραγωγικών κυττάρων (ωάρια και σπερματοζωάρια), των εμβρυακών ιστών και κυττάρων, των βλαστικών κυττάρων ενηλίκων και εμβρύων κλπ ] που προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο, καθώς και επεξεργασμένων προϊόντων που προέρχονται από ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα και προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο

- θέματα του Σώματος Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, του Ε.Κ.Α.Β. και νοσοκομείων

- την περικοπή φαρμακευτικών δαπανών (Θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων)

- θέματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., των φαρμακείων κλπ.

Ταυτόχρονα, ο νόμος

- ενσωμάτωνε στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 2010/53/EΚ (αρχικά 2010/45/ΕΕ) της 7ης Ιουλίου 2010, σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση για τη θέσπιση προτύπων, ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων (EEL102/7.4.2004) και τις συναφείς προς αυτήν οδηγίες 2006/17/ΕΚ (EEL 38/9.2.2006) και 2006/86/ΕΚ (EEL 294/25.10.2006). Διευκρίνιση: οι σχετικές διατάξεις με τις οποίες γίνεται η ενσωμάτωση – ορθή ή λανθασμένη – φέρουν την ένδειξη (άρθρο "χ" Οδηγίας 2010/53/ΕΕ)

- επικύρωνε τις διατάξεις του π.δ. 26/2008 – ΦΕΚ 51/Α'/24 " Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004 για τη θέσπιση προτύπων, ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων (EEL102/7.4.2004) και τις συναφείς προς αυτήν οδηγίες 2006/17/ΕΚ (EEL 38/9.2.2006) και 2006/86/ΕΚ (EEL 294/25.10.2006)."

[Δείτε εδώ το νομοσχέδιο, την αιτιολογική έκθεση, τα πρακτικά της βουλής κλπ http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=a3c27b08-9e8b-4f04-a737-df32c57f55fd - Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις ]

Μεταξύ άλλων, αυτό το νομοσχέδιο οργάνωνε σε άλλη βάση το σύστημα αφαίρεσης και χρήσης ανθρωπίνου υλικού περιλαμβανομένων και των μεταμοσχεύσεων, καταργώντας την εθελοντική δωρεά οργάνων, ιστών και κυττάρων, ιδρύοντας ένα καινούργιο ΕΟΜ και ιδιωτικοποιώντας περαιτέρω ολόκληρο το σύστημα.

Η ψήφιση του νόμου έγινε από άγνωστο αριθμό βουλευτών, εν αγνοία της κοινωνίας και παρόλες τις αντιρρήσεις της διοίκησης του τότε ΕΟΜ, της επιτροπής βιοϊατρικής, της Εκκλησίας, αλλά και των ίδιων των τότε υποψηφίων ληπτών που είχαν πάρει είδηση το νομοσχέδιο. [ Καθηγητές ιατρικής αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της υποχρεωτικής δωρεάς οργάνων 14 Απριλίου 2011, Αντίθετος ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων στο νέο νόμο ... 23 Μαϊου 2011, Σοβαρές επιφυλάξεις για την "εικαζόμενη" συναίνεση και από Συλλόγους μεταμοσχευμένων ασθενών Ιουνίου 3, 2011, Το θέμα της "εικαζόμενης" συναίνεσης στη συνάντηση Παπανδρέου- Ιερώνυμου Μαΐου 11, 2011 κλπ]

Έτσι, στις 27 Ιουνίου 2011 αποκτήσαμε το καινούργιο νόμο "Φρανκενστάιν", το νόμο 3984/2011 (ΦΕΚ 150Α) «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις » που αντικατέστησε το νόμο 2737/1999 (ΦΕΚ 174 Α ́) «Μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων και άλλες διατάξεις ». Μετά την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αντιδράσεις της εκκλησίας έγιναν πιο έντονες αλλά τίποτα δεν άλλαξε.[ Όχι στην "εικαζόμενη" συναίνεση και στην ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αυγούστου 20, 2011, «Συνεχίζουμε τις μεταμοσχεύσεις παρά τις Ιερές διαφωνίες» λένε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Αυγούστου 23, 2011 κλπ]

Α.1 Ορολογία και γενικοί κανόνες χρήσης ανθρώπινου υλικού για θεραπευτικούς και άλλους σκοπούς

Σύμφωνα με την Εθνική, Κοινοτική και Διεθνής Νομοθεσία:

- Το ανθρώπινο υλικό ( όργανα, ιστούς και κύτταρα) χρησιμοποιείται για μεταμόσχευση ή/και άλλες χρήσεις όπως έρευνα και βιομηχανική παρασκευή προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών βοηθημάτων.

- "Μεταμόσχευση" είναι η διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρείται η αποκατάσταση ορισμένων λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος με τη μεταφορά ενός οργάνου, ιστού ή κυττάρου από έναν δότη σε έναν λήπτη. Ο όρος «μεταμόσχευση» καλύπτει την πλήρη διαδικασία αφαίρεσης οργάνου, ιστού ή κυττάρων από ένα πρόσωπο και εμφύτευσής του/ς σε άλλο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών προετοιμασίας, διατήρησης και φύλαξης.

- Ο δυνητικός δότης είναι ο εθελοντής που αποφασίζει να δωρίσει ένα ή περισσότερα όργανα, ιστούς ή/και κύτταρά του, για μεταμόσχευση ή άλλες χρήσεις.

- Ο δότης, είναι ο δυνητικός δότης που κρίθηκε κατάλληλος για αφαίρεση οργάνων ιστών και κυττάρων και μπορεί να είναι ζωντανός ή νεκρός.

- Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η αφαίρεση οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση γίνεται από ζωντανό δότη το οποίο μπορεί να είναι υγιής ή ασθενής, και συγκεκριμένα να έχει διαγνωστεί εγκεφαλικά νεκρός και να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η επέμβαση για την αφαίρεση οργάνων γίνεται με ολική νάρκωση του δωρητή.

- Οι εγκεφαλικά νεκροί και οι βιολογικά νεκροί δωρητές οργάνων ιστών και κυττάρων από τους οποίους γίνεται αφαίρεση ανθρωπίνου υλικού αποκαλούνται νεκροί, θανόντες ή πτωματικοί δότες.

- Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι μπορούν να μεταμοσχευτούν τα ακόλουθα : οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου, ιστούς και κύτταρα. Οι ιστοί αποτελούν ένα λειτουργικό σύνολο κυττάρων, που μπορούν να μεταμοσχευτούν ή να εμφυτευτούν ως βιώσιμα κύτταρα ή να διατηρηθούν, να μονιμοποιηθούν ή να τροποποιηθούν κατ' άλλο τρόπο. Περιλαμβάνουν: οστικά και μυοσκελετικά στοιχεία (π.χ. χόνδρους, τένοντες, περιτονίες), καρδιαγγειακούς ιστούς (π.χ. αρτηρίες, φλέβες, καρδιακές βαλβίδες), οπτικούς ιστούς (π.χ. κερατοειδούς, σκληροειδούς), νευρικά κύτταρα, δέρμα, εγκεφαλικά κύτταρα, εμβρυϊκούς ιστούς, αναπαραγωγικά κύτταρα (π.χ. σπέρμα, ωάρια) και βλαστικά κύτταρα (δηλ. αιματοποιητικά προγονικά κύτταρα που λαμβάνονται από το μυελό των οστών, τον ομφάλιο λώρο και την περιφερική κυκλοφορία). Ανάλογα την περίπτωση, οι ιστοί αυτοί και τα κύτταρα δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην αναπλαστική χειρουργική, όπως η αντικατάσταση κερατοειδούς και ισχίου, αλλά και στη θεραπεία νόσων, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, και όλο και περισσότερο στην αναπαραγωγική ιατρική. Η πρόοδος στη βιοτεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων που προέρχονται από ιστούς, όπως τα καλλιεργημένα αλλογενή κύτταρα, οι μηχανικώς παρασκευασμένοι δομικοί ιστοί και συστατικά μέρη ιατρικών βοηθημάτων. Όλοι αυτοί οι ιστοί ή τα κύτταρα, τα οποία συχνά αποκτούνται μέσω διασυνοριακών ανταλλαγών, προέρχονται από ζώντες ή νεκρούς δότες.

Η επιστήμη εξελίσσεται όμως συνεχώς και πέραν των μαλλιών που δεν ανέφερα αλλά όλοι ξέρουμε ότι μεταμοσχεύονται, σας ενημερώνω ότι ήδη επιτεύχθηκε η μεταμόσχευση χεριού και προσώπου σε άνθρωπο, και η μεταμόσχευση κεφαλιού εγκεφάλου σε ζώα !! [Ελευθεροτυπία - Πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου ( 2005) Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Τουρκία (2012), Μεταμόσχευση εγκεφάλου: Πρωτοπορία ή τρέλα; , Μεταμόσχευη κεφαλιού,μύθος ή πραγματικότητα;(φωτό+βίντεο ..., , Επιστήμονες έχουν μεταμοσχεύσει επιτυχώς εγκέφαλο σε μαϊμού ... ]

- Η παραχώρηση ανθρωπίνων οργάνων, ιστών και κύτταρων γίνεται πάντα εθελοντικά και χωρίς αμοιβή (δωρεά), αλλά επιτρέπεται η αποζημίωση δοτών που δεν είναι εγκεφαλικά νεκροί ή νεκροί.

- Για να μειωθούν οι κίνδυνοι και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της χρήσης ανθρωπίνου υλικού, αποφασίστηκε ότι τα κράτη πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικό πλαίσιο ποιότητας και ασφάλειας και να καταπολεμήσουν τις απαράδεκτες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δωρεά ιστών κυττάρων και οργάνων και τη μεταμόσχευση, περιλαμβανομένου της εμπορίας οργάνων που, μερικές φορές, συνδέεται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και, ιδίως, προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σωματικής ακεραιότητας.

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου