ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Πεινασμένος Πλανήτης – Τι τρώει ο κόσμος


006

Τι και πόσο τρώτε εσείς και η οικογένειά σας κάθε βδομάδα; Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο διαφορετικές τροφές καταναλώνονται σε διαφορετικές χώρες που πολλές φορές θεωρούνται ότι μοιάζουν. Ενώ πολλές οικογένειες στις ΗΠΑ και στο Μεξικό συμπεριλαμβάνουν στην εβδομαδιαία διατροφή τους το γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά, οικογένειες από κράτη όπως το Μπουτάν επιλέγουν μία πιο παραδοσιακή διατροφή βασισμένη σε όσπρια και λαχανικά. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη γιατί τα ποσοστά ασθενειών στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αρκετά υψηλά όπου δεν ακολουθείται μία σωστή διατροφή.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «Hungry Planet: What the World Eats» (Πεινασμένος Πλανήτης: τι τρώει ο Κόσμος) και απεικονίζουν τι καταναλώνουν οικογένειες σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές τόσο για το τι καταναλώνεται όσο και αν σκεφτεί κανείς τον όγκο σκουπιδιών που παράγει μία μέση οικογένεια.

ΗΠΑ: Αυτή η οικογένεια από τη Βόρεια Καρολίνα τρώει σχεδόν καθημερινά επεξεργασμένες τροφές και μεγάλες ποσότητες φαγητού τύπου φάστ-φουντ. Καταναλώνει κυρίως ποτά με βάση τη ζάχαρη και αναψυκτικά.
6

Μεξικό: Η οικογένεια από το Μεξικό επίσης έχει την τάση να καταναλώνει χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές αν και η ημερήσια πρόσληψη σε λαχανικά και φρούτα είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ. Τα αγαπημένα γεύματα της οικογένειας είναι πίτσα, μακαρόνια και κοτόπουλο.
2


Καναδάς: Αν και αυτή η οικογένεια καταναλώνει τις ίδιες επεξεργασμένες τροφές όπως στις ΗΠΑ και το Μεξικό υπάρχει μία σημαντική ποσότητα φρέσκων λαχανικών, ψαριών, τυριού και γιαουρτιού στο διαιτολόγιό της.
19

Chad: Αυτή η οικογένεια κατοικεί στο ανεπτυγμένο κομμάτι του Τσαντ και ξοδεύει λιγότερο από ένα ευρώ για το εβδομαδιαίο φαγητό της. Το αγαπημένο της φαγητό είναι σούπα με φρέσκο κρέας αρνιού.

9

Ιταλία: Η Ιταλική οικογένεια καταναλώνει αρκετά μακαρόνια, ψωμί και φρούτα. Τα δημητριακά έχουν κυρίαρχη θέση στο πιάτο της μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πολλές φορές αντικαθιστά γεύματα με πρωτεΐνες για παραδοσιακά πιάτα όπως μακαρόνια ραγού. Αν και τα περισσότερα γεύματα μαγειρεύονται στο σπίτι, η οικογένεια αυτή καταναλώνει αρκετές ποσότητες αναψυκτικών που φθάνουν μέχρι και τα έξι μπουκάλια την εβδομάδα.
20

Κίνα: Αυτή η οικογένεια προτιμάει το χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα σαν το αγαπημένο της γεύμα και καταναλώνει επεξεργασμένες τροφές με κρέας και λαχανικά τρώγοντας παράλληλα και αρκετά φρέσκα φρούτα.
21

Ιαπωνία: Μπορεί να είναι έκπληξη, αλλά αυτή η οικογένεια από την Ιαπωνία τρέφεται κυρίως με επεξεργασμένες τροφές και γλυκιές λιχουδιές. Τα αγαπημένα τους είναι τα πατατάκια, το κέικ και το σασίμι.
5

Γερμανία: Αυτή η οικογένεια έχει υιοθετήσει τις Αμερικανικές συνήθειες διατροφής ξεκινώντας από τα αγαπημένα τους φαγητά που είναι η πίτσα, η πουτίγκα βανίλιας, οι τηγανιτές πατάτες και νούντλς. Επίσης προσέξτε τις υπερβολικές ποσότητες μπύρας και άλλων αλκοολούχων που συνοδεύουν το τραπέζι σε σύγκριση με τις άλλες οικογένειες.
22

Μεγάλη Βρετανία: Ξοδεύοντας περίπου 200 ευρώ την εβδομάδα για το τραπέζι της μία μέση Βρετανική οικογένεια τρέφεται κυρίως με επεξεργασμένο κρέας και γλυκά. Τα αγαπημένα γεύματά της είναι το κέικ σοκολάτας, τα σάντουιτς με μαγιονέζα και το κοκτέιλ γαρίδας.
23

Δες επίσης στην εικόνα, Τουρκία, Breidjing προσφυγικός καταυλισμός, Τσαντ: Ηνωμένα Έθνη Κέντρο Διανομής Τροφίμων. India Mali
16

18

17

10

Luxembourg, Bhutan, Γροιλανδία: Ο Αβραάμ και ο Julian Μάντσεν σύρουν την τροφή τους στο σπίτι.
27

Tα είδαμε στο edw hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου