ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014

Τι κάνει την «καλή ζωή» να είναι καλή;

«Μερικές φορές απλά πρέπει να κατουρήσεις στον νεροχύτη». 


Τι είναι, με λίγα λόγια αυτό που κάνει την «καλή ζωή» να είναι πράγματι καλή; Τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι; Αν σκεφτούμε πως «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε» και «όλοι στο ίδιο ορνιθοτροφείο κακαρίζουμε» τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους, να ζουν ευτυχισμένοι την ζωή τους, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες που έτσι κι αλλιώς όλοι μας βιώνουμε;

Διάβασε πόσο όμορφά και σταράτα τα λέει ο Henry Charles Bukowski, ο Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και μυθιστοριογράφος, που μοιράστηκε τις «αφιλτράριστες» απόψεις του για τα πάντα, από την τέχνη μέχρι το θάνατο. Απολαύστε τη σοφία του και τις πολύτιμες σκέψεις του, μέσα από γνωστά αποσπάσματα. Κάθε μια από τις καταστάσεις, που προτείνει ο στοχαστής, είναι πιο αναλυτική σε αρθρογραφία μέσα στο terra papers, αναζητήστε την.

1. Μην συμβιβάζεστε:
«Ηθελα όλο τον κόσμο ή τίποτα».

Δεν θα έπρεπε να συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που απολύτως αξίζετε ή επιθυμείτε. Προσπαθήστε για το καλύτερο και μην δέχεστε τίποτα άλλο εκτός από αυτό που θα σας ικανοποιήσει πλήρως. Δεν έχει αξία να παρατήσετε τους στόχους σας απλά και μόνο για να συμβιβαστείτε για κάτι λιγότερο που θα σας αφήσει να εύχεστε για κάτι περισσότερο και να ζείτε μέσα στη θλίψη. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ελέγχετε την ορθότητα αλλά και να αναθεωρείτε -όταν χρειαστεί- τους στόχους σας, ή τον Ακαμπτο Σκοπό σας.

2. Καλοπροαίρεση
«Ποτέ δεν γνώρισα κανέναν άλλο άνδρα, (ή γυναίκα) ο οποίος θα προτιμούσα να είμαι. Και ακόμα και αν αυτό είναι μια αυταπάτη, είναι μια τυχερή αυταπάτη».

Κανείς δεν είναι τέλειος -αν υπάρχει αυτό το πράγμα- αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τυραννάτε τον εαυτό σας γι’ αυτό το λόγο. Σταματήστε να κριτικάρετε το κάθε τι στον εαυτό σας, κάθε τι που θα μπορούσατε να αλλάξετε και δείξτε στον εαυτό σας, ατόφια, κι ολοκληρωτική Αγάπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εργαζέστε γι’ αυτοβελτίωση και πρόοδο, αλλά γίνετε ο μεγαλύτερος θαυμαστής του εαυτού σας, ό,τι και αν συμβαίνει, με επίγνωση της ασημαντότητας του. Όταν κι αν, καταφέρετε, να αγαπήσετε τον εαυτό σας, μόνο τότε θα μπορέσετε να Αγαπήσετε. Ζήστε καλοπροαίρετα την κάθε στιγμή και μην νομίζετε πως η αγάπη είναι συναίσθημα, όχι, είναι μια μόνιμη κατάσταση αισθήματος, σαν τον νερό στο ποτάμι, ή υπάρχει ή όχι.

3. Ζήστε τη ζωή στο έπακρο ΤΩΡΑ.
«Αυτό που είναι τρομερό, δεν είναι ο θάνατος αλλά οι ζωές που οι άνθρωποι ζουν ή δεν ζουν μέχρι να πεθάνουν»
«Μερικοί άνθρωποι δεν τρελαίνονται ποτέ. Πραγματικά τι απαίσιες ζωές θα πρέπει να ζουν».


Θέλετε να κάνετε ελεύθερη πτώση αλλά δεν το έχετε κάνει ποτέ; Κάντε το βήμα. Θέλετε να πάρετε πτυχίο στην ιστορία της τέχνης αλλά δεν ξέρετε σε τι θα σας χρησίμευε; Είναι καιρός να γραφτείτε. Εχετε μόνο μια ζωή, οπότε καλύτερα να τη ζήσετε στο έπακρο, τώρα αμέσως. Γιατί να περιμένετε γι’ αργότερα; Κάντε αυτό που σας αρεσει να κάνετε και κάντε το ΤΩΡΑ.

4. Μην φοβάστε
«Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις»

Πόνος, θλίψη, θυμός, κατάθλιψη, στεναχώρια, άγχος, είναι οι μικροί σας Τυραννίσκοι, αρνητικά αισθήματα σαν και αυτά μπορεί να είναι επίπονα και σίγουρα καθόλου ευχάριστα μερικές φορές. Όμως, δεν μπορείτε να εκτιμήσετε πλήρως τα καλά συναισθήματα που έχει να σας προσφέρει η ζωή χωρίς πρώτα να βιώσετε και μερικά άσχημα με επιτυχία. Οπότε, όταν νομίζετε πως έχετε πιάσει πάτο στον πόνο και την θλίψη, θυμηθείτε πως ο μόνος δρόμος πλέον είναι η ανηφόρα και ο πόνος που νιώθετε τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι το αμόνι για να ακονίσετε ένα Δυνατό σπαθί και επιπλέον, κάνει την ευτυχία πιο γλυκιά αργότερα. Αλλωστε μπορείτε πάντα να ελέγχετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο επηρεασμού των αρνητικών.

«Ο κόσμος, κατά τον Mallarme, υπάρχει μόνο και μόνο για ένα βιβλίο. Κατά τον Bloy,
είμαστε εδάφια, λόγια ή γράμματα ενός βιβλίου μαγικού,
και το αέναο αυτό βιβλίο είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει στον κόσμο,
για την ακρίβεια, είναι ο κόσμος»
Χόρχε Λουίς Μπόρχες

5. Ζήστε με Στυλ.
«Είναι καλύτερο να κάνετε κάτι βαρετό με στυλ, παρά κάτι επικίνδυνο ή ενδιαφέρον χωρίς στυλ».

Μην φοβάστε να είστε ο εαυτός σας και μάλιστα με στυλ, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι σίγουρα δεν δίσταζε. Πάντα να δείχνετε τον πραγματικό σας εαυτό και τον πραγματικό σας χαρακτήρα. Είναι καλύτερα να ζήσετε πραγματικά παρά να προσπαθείτε να προσποιείστε να γίνετε κάτι που δεν είστε, μόνο και μόνο για να είστε αρεστοί στους άλλους. Αλλωστε, ποιος νοιάζεται για το τι νομίζουν οι άλλοι; Πιστεύουν μόνο ότι τους έχουν πει, τίποτε πέρα απ’ αυτό δεν υπάρχει στον νου των πολλών. Άλλωστε στο παιχνίδι της παραφύλαξης είναι, το να ξεγελάτε τους πολλούς και να σπάτε τον κύκλο των παγ(ι)ωμένων σταθερών.

6. Είστε δυνατότεροι απ’ ότι νομίζετε.
«Μερικές φορές σηκώνεστε απ’ το κρεβάτι το πρωί και σκέφτεστε δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αλλά γελάτε μέσα σας, θυμηθείτε όλες τις στιγμές που έχετε νιώσει έτσι».

Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες και δυσκολίες σαν ένα παιχνίδι, το ξέρετε και πιθανόν το έχετε ζήσει πολλές φορές, φυσικό είναι αφού ζείτε. Παρ’ όλα αυτά πάντα καταφέρνετε να επιβιώσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Θυμηθείτε πάντα πως είστε δυνατότεροι, ικανότεροι, εξυπνότεροι, σκληρότεροι, απ’ ότι νομίζετε και ότι το έχετε μέσα σας αυτό που χρειάζεται για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες ή τις ευκολίες.

7. Κάντε τον θάνατο σας φίλο
«Εχω τον θάνατο μέσα στην αριστερή μου τσέπη. Μερικές φορές τον βγάζω έξω και του μιλάω: Γεια σου μωρό μου, τι κάνεις; Πότε θα έλθεις να με πάρεις; Θα είμαι έτοιμος»

«Δεν υπάρχει τίποτα για να θρηνήσεις για τον θάνατο, περισσότερο απ’ ότι δεν υπάρχει για να θρηνήσεις για ένα λουλούδι που μεγαλώνει».

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, απλά στους Δυνατούς δεν είναι κοινότυπος, οπότε γιατί να περάσετε τη ζωή σας ανησυχώντας για αυτόν; Αντί να τρελαίνεστε για το πότε και πως θα πεθάνετε, επωφεληθείτε από τη ζωή που έχετε. Είναι πολύ πιο χρήσιμο, ευχάριστο και δημιουργικό, να γιορτάζετε και να ζείτε τη ζωή, από το να φοβάστε τον θάνατο και σίγουρα θα είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι. Κάντε τον θάνατο φίλο και συμβουλάτορα σας και θα γλυτώσετε από πολλά βάσανα, κόπο και ανοησία.

8. Αμφέβαλε και Αμφισβήτισε με Εμπιστοσύνη.
«Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες»

Η σιγουριά της αμφιβολίας, χαρακτηρίζει κάθε έξυπνο κι οξυδερκή άνθρωπο. Αλλωστε για το μόνο που μπορεί ο άνθρωπος να είναι σίγουρος είναι η αμφιβολία, αλλά αυτό το μπερδεύει με την ηττοπάθεια και την τεμπελιά. Είστε καταπληκτικοί και το μόνο που έχετε να κάνετε, για να αφήσετε να λάμψουν τα πραγματικά σας ταλέντα είναι να αρχίσετε ΔΡΑΣΗ. Πως θα ξέρετε αν είστε ή όχι ικανός για κάτι αν δεν ξεκινήσετε να το κάνετε; Εχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, εργαστείτε μαζί του και γι’ αυτόν, χωρίς φόβο και με αγάπη, ίσως εκπλαγείτε με όσα μπορείτε να καταφέρετε. Εχετε εμπιστοσύνη στο Πνεύμα, αν απλώς συνδεθείτε μαζί του και με τον θάνατο σας φίλο, μπορείτε να πετύχετε ότι φανταστείτε.

9. Καλύτερα να είσαι μόνος, παρά με λάθος παρέα.
«Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να είσαι μόνος, όμως συχνά παίρνει δεκαετίες να το συνειδητοποιήσετε και συχνά όταν το κάνετε είναι πολύ αργά και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το πολύ αργά»

«Δεν ήμουν μισάνθρωπος ούτε μισογύνης, αλλά μου άρεσε να είμαι μόνος μου. Ενιωθε ωραία να κάθομαι μόνος σε έναν μικρό χώρο, να καπνίζω και να πίνω. Ημουν πάντα καλή παρέα για τον εαυτό μου».

Είναι απόλυτα ανόητο να φοβάσαι να είσαι μόνος σου και η συντροφιά των άλλων -και μάλιστα όποιου νάναι- λειτουργεί σαν δίκτυ ασφαλείας. Όμως, υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από τη μοναξιά και δεν υπάρχει λόγος να παγιδευτείτε στο να είστε μόνος σας όταν αυτός ο χρόνος μπορεί να «δαπανηθεί» σε πιο ικανοποιητικά και χαρούμενα πράγματα. Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό και τον χώρο, χωρίς να υπάρχουν άλλοι και εκτιμήστε τον χρόνο που περνάτε μόνοι σας.

10. ΤΩΡΑ
«Μερικές φορές απλά πρέπει να κατουρήσεις στον νεροχύτη».

Η ζωή απλά συμβαίνει, ΤΩΡΑ, το μετά από 1 κλάσμα του δευτερολέπτου δεν υπάρχει. Απρόσμενα, ακόμα και τρελά πράγματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν στη ζωή και μερικές φορές απλά πρέπει να τα δέχεστε. Μην παγιδεύεστε στην τελειότητα και φροντίστε να ξελαφρώνετε μερικές φορές. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε τα πάντα σοβαρά και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να απολαύσετε την στιγμή που συμβαίνει στον Παρόντα Χρόνο. Αλλωστε καμία άλλη στιγμή δεν υπάρχει. Νοιώστε καλοπροαίρετα, μ’ ευγνωμοσύνη και συμπάθεια κάθε στιγμή και απλά ζήστε την. Δεν υπάρχει καμία άλλη στιγμή για να ζήσετε, μονάχα το ΤΩΡΑ.

Ο άνθρωπος που ζει με αυτόν τον τρόπο εσωτερικά κι εξωτερικά μπορεί να γίνει Κατεργάρης.
***

Το διαβάσαμε στο terra papers
(Η εικόνα από εμάς)

3 σχόλια:

 1. Όσο σκέφτομαι ότι κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι "ακουμπάνε" εκατομμύρια ευρώ ή δολλάρια σε διάφορους συνοικιακούς ψυχολόγους, μόνο και μόνο για να ΜΗΝ μάθουν αυτές τις "απλές" αλήθειες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι φίλε μου! Τα πιο όμορφα και ουσιώδη και συναρπαστικά πράγματα στη ζωή φαντάζουν απρόσιτα για το μέσο σύγχρονο και γεμάτο σύνδρομα άνθρωπο. Καλυπτόμενα συχνά κι από ένα "μυθικό πέπλο" κι άρα παρουσιαζόμενα ως μη πραγματοποιήσιμα από "ρεαλιστικής" άποψης, ενώ ακόμα πιο συχνά γίνονται κι αντικείμενα χλευασμού...

   Διαγραφή
 2. Και δεν πληρώνουν μόνο ψυχολόγους, αλλά και κομπογιανίτες του new age σαν τον Πάολο Κοέλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή