ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Νέα από το μέτωπο της Χαλκιδικής

(Θυμηθείτε: ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ! )



Σύμφωνα με απόφαση της εισαγγελέα και της ανακριτριας Χαλκιδικής, αφέθηκαν ελεύθερα τα 6 από τα 15 άτομα που κλήθηκαν προς απολογία σήμερα και αύριο στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές.

Στους 5 από τους 6 που αφέθηκαν ελεύθεροι επεβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά για την υπόθεση αυτή διώκονταν 20 άτομα εκ των οποίων οι 2 είχαν προφυλακιστεί στις 14 Απριλίου του 2013 και αποφυλακίστηκαν στις 14 Οκτωβρίου επισης του 2013. Τον Ιούλιο του 2013 μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση οι οποίοι αποφυλακίστηκαν στις 6 Νοεμβρίου μετά την θετική γνωμοδότηση ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Στη συνέχεια στο σύνολο των 20 κατηγορουμένων για την υπόθεση προστέθηκαν ακόμη δύο, εκ των οποίων οι 15 κλήθηκαν να απολογηθούν στην Ανακρίτρια και την Εισαγγελέα Χαλκιδικής στις 16 και 17 Ιουνίου μετά από προσθεσμία που πήραν στις 6 Ιουνίου.

Με την αυριανή απολογία των υπόλοιπων 9 κατηγορουμένων θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ανακριτικής εξέτασης για την υπόθεση του εργοταξίου στις Σκουριές. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους αφορούν πλήθος κακουργημάτων μεταξύ των οποίων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει οι διώξεις κρίνονται ως φρονηματικές και στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα της τοπικής κοινωνίας.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός δικαστικού μαραθωνίου που αφορά διώξεις μελών του κινήματος ενάντια στο χρυσός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά όπου και εκεί οι 29 κατηγορούμενοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Από τη πλευρά του το κίνημα ενάντια στο χρυσό διοργανώνει και τις δύο ημέρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 9:00 στα δικαστήρια Πολυγύρου.

«Σε αυτές τις δύο μέρες διώκονται οι συναγωνιστές μας για την δράση τους υπερ της προστασίας του τόπου τους και των ελευθεριών τους. Οι αγωνιστές αυτοί, κάτοικοι της περιοχής, απλοί άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το κράτος καταστολής και το δικαστικό σύστημα ως κοινοί εγκληματίες και μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη όλων μας. Όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου, όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι οφείλουμε να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας για τη στήριξη των συναγωνιστών μας γιατί στη θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από εμάς. Το μήνυμα που μας στέλνει το κράτος είναι συγκεκριμένο. Συμμορφωθείτε για να διατηρήσετε την ελευθερία σας. Η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε πρέπει να είναι δυναμική και ξεκάθαρη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.


----------------------------------------------------------------------------------------------


Μια μικρή αλλά συμβολική νίκη κέρδισε χθες το κίνημα ενάντια στο χρυσό στην Χαλκιδική απέναντι στην καταστροφή του δάσους από την Eldorado αλλά και την απειλή της καθημερινής ζωής των κατοίκων . Η υπόθεση αφορά τον Γιώργο Καλύβα ο οποίος ζει στις Σκουριές στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά όπου βρίσκεται το μεγάλο ρέμα που τροφοδοτεί με νερό το σύνολο της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για το μοναδικό σπίτι στην καρδιά του δάσους των Σκουριών το οποίο συνιστά και σύμβολο αντίστασης στην Eldorado Gold.


Η εταιρεία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί εντατικές εργασίες που στόχο έχουν την κατασκευή φράγματος εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων, εργασίες όπου εκτός από την τεράστια αποψίλωση του δάσους έχουν άμεσες συνέπειες και στην ζωή του Γ. Καλύβα.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα η εταιρεία κατασκεύαζε έναν περιφερειακό δρόμο πάνω από το ρέμα «Καρατζά» για να σταματήσει την κυκλοφορία που υπήρχε από κατοίκους προς την περιοχή αυτή . Ο δρόμος αυτός βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κτήμα του κ. Καλύβα και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, φτιάχνεται χωρίς σωστές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να πέφτουν βράχοι εντός του κτήματος του κ. Καλύβα. Λόγω της επικινδυνότητας που προέκυπτε καθημερινά από την κατάσταση αυτή ο Γ. Καλύβας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στις 31 Ιουλίου. Χθες το Ειρηνοδικείο Αρναίας εξέδωσε προσωρινή διαταγή προς την εταιρεία να απομακρύνει από το σημείο διάνοιξης όλα τα υλικά που προκύπτουν από τη διάνοιξη του δασικού δρόμου, τα υλοτομηθέντα δένδρα, τους ευμεγέθεις λίθους και να τα εναποθέσει σε ασφαλή σημεία και σε ικανή απόσταση από την ιδιοκτησία του κ. Καλύβα.



Να υπενθυμίσουμε ότι η πίεση που ασκείται προς τον ίδιο να εγκαταλείψει τον τόπο του είναι καθημερινός. Όπως κατήγγειλε πριν λίγους μήνες στο alterthess το προηγούμενο διάστημα δεχόταν καθημερινές ενοχλήσεις και δήθεν ελέγχους από αστυνομικούς και σεκιουριτάδες της εταιρείας. Αν μάλιστα ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού και δημιουργηθεί το open pit θα εκλύονται καθημερινά 3.170 τόνοι τοξικής σκόνης με αποτέλεσμα η ζωή στην περιοχή να είναι αδύνατη.


Σ.Π.

Διαβάστε ακόμη: Ένα σπιτάκι στο «Χρυσό» δάσος αντιστέκεται στους αναπτυξιολόγους της καταστροφής

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πορεία 8/6

Γροθιά στο στομάχι” ήταν η εικόνα που αντίκρυσαν σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και αλληλέγγυοι απ`όλη την Βόρειο Ελλάδα που ανέβηκαν για ακόμη μία φορά στο βουνό Κάκαβος για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη καταστροφή του τόπου τους από τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

Το τοπίο στο βουνό και ειδικότερα η περιοχή στις Σκουριές όπου η εταιρεία επιχειρεί να θεμελίωσει ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν θυμίζει σε τίποτα το πανέμορφο δάσος που βρισκόταν στην θέση της τωρινής αποψιλωμένης έκτασης 25.000 τμ2.Σιδεριές, γερανοί, προκάτ κατασκευές και θεμέλια που φτάνουν τα 17 μέτρα ύψους έχουν ήδη τοποθετηθεί από την εταιρεία με τις εργασίες το προηγούμενο διάστημα να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποιούσε τις εργασίες αυτές χωρίς να διαθέτει άδεια δόμησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εθελοτυφλούν απέναντι στις καταγγελίες των κατοίκων δηλώνοντας τις περισσότερες φορές αναρμόδιες. Η επιτάχυνση των εργασιών είναι προφανές ότι έχει ως στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τους κατοίκους τόσο ενόψει της αλλαγής της δημοτικής αρχής όσο και του ενδεχομένου αλλαγής της κυβέρνησης. Άμεση επιδιώξη της εταιρείας είναι να δημιουργήσει de facto καταστάσεις που θα θεωρηθούν μη αναστρέψιμες.

Η διαπίστωση αυτή ήταν που οδήγησε την Παρασκευή τους κατοίκους να ανέβουν στο βουνό και μετά από συνεχείς καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να πετύχουν μια μικρή νίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Γιαννάκης έδωσε εντολή αναστολής των εργασιών μέχρι την ημέρα που η Επιθέωρηση Μεταλλείων θα κάνει αυτοψία στο σημείο για να διαπιστώσει αν οι εργασίες είναι νόμιμες ή παράνομες.

Σήμερα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την τοποθεσία Χονδρό Δένδρο και ύστερα με πορεία υπο βροχή έφτασαν στο περιφραγμένο από κιγκλιδώματα εργοτάξιο το οποίο φρουρούνταν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. «Ανάπτυξη σημαίνει ο μπάτσος στη βροχή, τα δέντρα πεθαμένα κ οι εργάτες μες τη γη» φώναζαν ειρωνικά οι διαδηλωτές στις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τον χώρο ενώ το σύνθημα «Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» εξέφραζε κάθε φορά που ακουγόταν την βεβαιότητα ότι ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσει η καταστροφή του τόπου τους.

Με τα πανό, τις σημαίες και τις φωνές τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής μαζί με τους αλληλέγγυους παρέμειναν επί αρκετή ώρα στην περιοχή προκειμένου να δουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα κομμένα ξύλα που κάλυπταν αποστάσεις χιλιομέτρων, τα εναπομείναντα δένδρα που επιβιώνουν «εγκλωβισμένα» -άγνωστο μέχρι πότε- ανάμεσα σε αποψιλωμένες εκτάσεις και μεγάλους δρόμους στρωμένους με στείρα και χαλίκι, τα κάγκελα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ένα μέρος που κάποτε έσφυζε από βλάστηση σίγουρα δεν είναι “ανάπτυξη”, όπως χαρακτήρισε το τοπίο τις προηγούμενες μέρες η υπεύθυνος της εταιρείας απευθυνόμενη προς τους κατοίκους με περισσή κυνικότητα. Αυτό που είδαμε σήμερα με τα μάτια μας είναι μια στιγμή από το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν καθημερινά με κάθε κόστος. Όμως, όπως συχνά υπενθυμίζουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής σε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα”με τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας κανείς δεν μπορεί να παίζει, ο αγώνας αυτός θα νικήσει».


περισσότερα-http://antigoldgr.org/

Εικόνες:
Αναδημοσίευση από Indymedia Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου