Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Το μότο της αξιοπρέπειας σε τούτους τους επονείδιστους καιρούς:" ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ! "


Το παρακάτω κείμενο μας το'στειλε με mail αναγνώστρια του μπλογκ (αν και δεν το διευκρίνιζε, ίσως και να είναι εκπαιδευτικός). Αν και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, πιστεύουμε ότι το περιεχόμενό του και οι προβληματισμοί που θέτει αφορούν όλο το κοινωνικό φάσμα, κι όχι μόνο εκπαιδευτικούς και γονείς. Καθώς τα πάντα σε μια κοινωνία είναι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, αλληλοσυνδεόμενα κι αλληλοεξαρτώμενα, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους εργαζόμενους κι εμπλεκόμενους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Ειδικά για όλους αυτούς που είναι ήδη ή πρόκειται σύντομα να αποτελέσουν τους ενοικιαζόμενους αναλώσιμους δουλοπάροικους στα δουλεμπορικά των "αγορών" και των λογικών τους!
 Τέλος, να επισημάνουμε ότι κάθε "νόμος" που στερείται ηθικής, σοβαρού επιστημονικού (όπου απαιτείται κι αυτό) σχεδιασμού, συμβατότητα με τις πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας, τότε...η μαζική άρνηση εφαρμογής του τον καθιστά κενό γράμματος και τον ωθεί στην κατάρρευση ωσάν τραπουλόχαρτο. Σαν ολόκληρη τη "σημαδεμένη" κυβερνητική αυτή τράπουλα...
(Δείτε κι αυτό: Σποτ συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για το "νέο σχολείο" και την "αξιολόγηση" + βίντεο για το λαμπρό μέλλον των νέων του προτεκτοράτου)

ανιχνευτής

ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ!
Αντώνης Πέττας

Πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας [Ίλιον, Πετρούπολη, Καματερό, Άγιοι Ανάργυροι],

μαθηματικός στο 1ο ΓΕΛ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα απέρριψαν το κυβερνητικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την έναρξη της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης στις 4/4/2014, εκβιάζοντας εκπαιδευτικούς και διευθυντές με το «εντέλλεσθε», γιατί σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί [νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές], με πρωτοφανή μαζικότητα και ομοθυμία, αρνηθήκαμε να συγκροτήσουμε τις λεγόμενες Ομάδες Εργασίας που απαιτούσε το ΥΠΑΙΘ, οι οποίες αποτελούν και το εναρκτήριο λάκτισμα, για να μεταφερθεί η ευθύνη της διάλυσης των δημοσίων σχολείων σε εκπαιδευτικούς-μαθητές-γονείς, για να «νομιμοποιηθεί» η πολιτική των απολύσεων, της συντριβής των εργασιακών σχέσεων και της κατηγοριοποίησης των σχολείων μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί η ολοένα εντεινόμενη επιβολή, το αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας, ο εκφοβισμός και η καταστολή, μέσα και έξω από το σχολείο, είναι η απάντηση μιας κυβέρνησης, που –με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών πατρώνων της, ΕΕ και ΔΝΤ-- έχει οδηγήσει το λαό μας σε εξαθλίωση, το δημόσιο σχολείο σε μαρασμό και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο μας σε αφανισμό.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί η ίδια αυτή κυβέρνηση και ο υπουργός –κατ’ όνομα-- Παιδείας ετοιμάζεται για τη μεγάλη σφαγή των εφήβων, των μαθητών μας δηλαδή, με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και την «τράπεζα θεμάτων».

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί, με πρόσχημα και την αυτοαξιολόγηση, ετοιμάζονται να κλείσουν άλλα 1670 σχολεία και να πετάξουν στον καιάδα τα παιδιά των φτωχών, να θέσουν σε διαθεσιμότητα και να απολύσουν και άλλους εκπαιδευτικούς.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί ο οργανωμένος κλάδος μας, η ΟΛΜΕ, αλλά και η δική μας ΕΛΜΕ κατ’ επανάληψη, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις - συνέδρια - ημερίδες κλπ, έχει απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τους νόμους και τα διατάγματα για την αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση και έχει αποκαλύψει τους πραγματικούς της στόχους.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί η πρόθεση του υπουργείου δεν είναι η καλυτέρευση του σχολείου,
αλλά η ολοκληρωτική υποταγή των εκπαιδευτικών και η μετατροπή τους σε υπάκουα, σκυμμένα ανθρωπάκια, που θα υπηρετούν πιστά ένα αγοραίο σχολείο, των λίγων και των άνισων.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΣΩ, γιατί δεν μου επιτρέπεται να συμπράξω στην ανήθικη κακοστημένη υποκρισία που ακούει στο όνομα, «ομάδες εργασίας-δείκτες-αυτοαξιολόγηση».

Ως εκ τούτων, παρ’ ότι ορίστηκα παρά τη θέλησή μου από τη διευθύντρια του σχολείου μου, που «τυγχάνει» και διορισμένο μέλος του ΠΥΣΔΕ Γ’ Αθήνας, δηλώνω ότι δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμιά «ομάδα εργασίας» και θα συνεχίσω, μαζί με την πλειοψηφία των συναδέλφων μου της Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, να παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για την ολοκληρωτική απονομιμοποίηση και την τελική χρεωκοπία της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης.

Και [για να χρησιμοποιήσω τα λόγια αγαπητού συντρόφου και συναδέλφου από την ακριτική Ικαρία] «Άμα σηκώσουμε το κεφάλι και ανοίξουμε το στόμα που μας φράζουν, όλα σιγά- σιγά θα ξανάρθουν εκεί που πρέπει. Και θα γίνουμε πάλι δάσκαλοι». Γιατί οι δάσκαλοι διδάσκουμε και με το παράδειγμά μας!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

( Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε  εδώ, ως πρώτο ανάμεσα σε τρία συνολικά κείμενα εκπαιδευτικών.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου