Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρέη ρε πατριώτες;


Στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας υπέρ των πλουσίων και της διοχέτευσης δημόσιου χρήματος στις τσέπες των χρηματοπιστωτικών παρασιτικών οργανισμών, των μεγαλοεργολάβων και των προνομιούχων γενικότερα, υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις στους οφειλέτες προς το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του. Για παράδειγμα:
Με κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και άλλα εισοδήματα που τυχόν εισπράττουν απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ακόμη κι αν προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από τις 20 Ιουνίου. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, προτιμά τις κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων, από εκείνες των ακινήτων, διότι γίνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερωθεί ο οφειλέτης και έτσι δεν προλαβαίνει να αντιδράσει. 
(Ή αν είσαι χρόνια άνεργος, πχ στο Πέραμα που υπάρχουν οικογένειες όπου όλοι είναι άνεργοι, γονείς και (μεγαλύτερα) παιδιά, σε μια χώρα με ανεργία στους νέους ως 24 ετών να φλερτάρει το τρομαχτικό 60% κι επειδή χρωστάς στην ΕΫΔΑΠ το τρομερό ποσό των...700-800 ευρώ να σου'ρχεται με δικαστικό επιμελητή ειδοποίηση για κατάσχεση του σπιτιού σου!!)

Αλλά...υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οφειλέτες στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας (αυτά που με τις εισπρακτικές εταιρείες τους είναι έτοιμα να σου πιουν το αίμα και να σου πάρουν ακόμα και τα εσώρουχα αν αποδειχτείς ασυνεπής στην αποπληρωμή του δανείου σου), οι οποίοι παρά τα τεράστια ποσά που χρωστάει η..."εταιρεία" τους μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε ενεργό ρόλο (ή να επιθυμούν διακαώς την επιστροφή τους σε αυτόν) στην πολιτική ζωή της χώρας. Και να ζητούν την εμπιστοσύνη των πολιτών της σε πιθανές επερχόμενες εκλογές, για τη "διαφάνεια" και "νοικοκύρεμα" και "νέα σωτήρια πνοή" στο μνημονιόπληκτο δημόσιο βίο...Αλλάζοντας απλά το όνομα της ανυπόληπτης "εταιρείας" τους, λόγω πρότερων αδιαφανέστατων και σεσημασμένων πεπραγμένων. Που ταλάνισαν και ξεζούμισαν τον τόπο για χρόνια και με τεράστια ευθύνη για τη σημερινή του κατάντια.


Μιλάμε φυσικά για το προσωπικό του ΠΑΣΟΚ που μετακομίζει στο σχήμα της "Ελιάς", μπας και συνεχίσει να υφίσταται πολιτικά κι αποτινάσσοντας από τη μνήμη των ψηφοφόρων το βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν του, προφανώς θεωρώντας τους τελευταίους ή παθολογικά ξεχασιάρηδες ή παθολογικά κρετίνους (και ίσως να μην έχει άδικο πολύ!). Όμως το "colpo grosso" είναι ότι με αυτό το "γύρισμα σελίδας" καταργεί (εκτός από την παλιά "στάμπα") και τα...χρέη του στις τράπεζες! Που σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του που δόθηκε στη δημοσιότητα, γύρω στις αρχές του 2013, μιλούσε για τραπεζικό χρέος της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Αλλά μετά η Τράπεζα της Ελλάδας, που θα 'πρεπε να ασκεί ρόλο ελεγκτή, επέλεξε να αποκρύψει οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο από τη Βουλή με πάτημα την επίκληση νομοθεσίας περί απορρήτου. Οπότε, μια και η κρατική επιχορήγηση σήμερα δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ήμισυ των τόκων και το κεφάλαιο είναι μαγική εικόνα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αποπληρωθούν ποτέ αυτά τα δάνεια. 

Η απάντηση μαντεύει μάλλον εύκολα κανείς ποια είναι, ακόμα και ο πιο αμετανόητος ψηφοφόρος του κάποτε ΠΑΣΟΚ και νυν "Ελιάς"... γεμάτης δάκο. Τα οποία δάνεια και χρησιμοποιήθηκαν και για την ιδιαίτερα δαπανηρή τελευταία προεκλογική εκστρατεία, ενώ και οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων, μια στο τέλος του'11 και δύο του'12, αν και ήταν μέρος της εγγύησης των δανείων, εντούτοις ποτέ δεν χρησίμευσαν στην εξόφληση των οφειλών. Όμως το κακό είναι ότι οι τράπεζες που είχαν χορηγήσει τα δάνεια ήταν κρατικές και σε συντριπτικό ποσοστό παραμένουν και σήμερα ακόμα κρατικές.
Άρα ποιος θα κληθεί να πληρώσει αυτή τη ζημιά των τραπεζών; Ποιος ή πιο σωστά ποιοι θα κληθούν να τη σηκώσουν στους ανελέητα ήδη φορολογημένους ώμους τους; Και μήπως δεν αυξάνει και το δημόσιο χρέος με αυτή την τραπεζική ζημιά;

Ή αυτοί που εμπλέκονται στο "λιοστάσι" της "Ελιάς" θα αναλάβουν και τα χρέη αυτά, δείχνοντας την ανάλογη ευθιξία απέναντι στο φορολογούμενο πολίτη, τον οποίο και τώρα θέλουν να συνδράμουν (πιθανώς και μεταμελημένοι για τις δικές τους ευθύνες) στα δεινά που εξανδραποδίζουν το παρόν και καταργούν το μέλλον του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου