ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Η εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κοινώς μεταλλαγμένων, στην Ε.Ε. και η χώρα (ποια να είναι άραγε;) που σχεδόν πρωτοστατεί στο καλωσόρισμα και εγκατάστασή τους στα ευρωπαϊκά εδάφη...Για μια πληρέστερη κι επιστημονικότερη αντίληψη περί "μεταλλαγμένων" ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), ως "λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη" όπως μας λένε οι ιθύνοντες νόες, διαβάστε κι αυτό: Επικίνδυνα τα μεταλλαγμένα για την υγεία μας (" Η ένθεση «ξένων» γονιδίων στους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία μας, όχι μόνο όταν οι οργανισμοί αυτοί εισάγονται στην τροφική αλυσίδα αλλά ακόμη και για τους καλλιεργητές ή άλλους γειτονικούς τους οργανισμούς! ")
Δείτε κι αυτό το βίντεο για αυτή τη μάστιγα και τις επιπτώσεις της σε ανθρώπους και περιβάλλον και το ρόλο της πιο επικίνδυνης εταιρείας στον κόσμο, της Monsanto: Η μάστιγα των μεταλλαγμένων τροφίμων!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στις ΗΠΑ το 80% περίπου των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες! Και μάλιστα η νομοθεσία που ισχύει πλέον εκεί (ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ (και των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών-διατροφικών βομβών!): Ψηφίστηκε ο νόμος S510 στην Αμερική που απαγορεύει την οικιακή κηπουρική.) τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πολυεθνικής βιομηχανίας των μεταλλαγμένων δηλητηρίων και σε βάρος της χρήσης φυσικών σπόρων και παραδοσιακών καλλιεργειών που έτρεφαν τους ανθρώπινους πληθυσμούς για αιώνες! Μια χώρα όπου δημιουργείται "αστυνομία τροφίμων" (Ιδρύεται Αστυνομία Τροφίμων στις ΗΠΑ!  Aποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του) και το να προσπαθεί κάποιος να εξασφαλίσει με φυσικους τρόπους τη διατροφική του αυτάρκεια και να αποθηκεύει τρόφιμα, τον καθιστά σχεδόν εν δυνάμει...τρομοκράτη!
Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων σπόρων, όπως η Mosanto, η DowChemicals, η Du Pont, η Syngenta, χημικές εταιρείες που έχουν κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα τοξικά τους και γενετικά τροποποιημένα συστατικά, τα διοχετεύουν ως σύγχρονοι Φρανκενστάιν που φιλοδοξούν να πλάσουν γενιές μεταλλαγμένων και αποδομημένων ανθρωποειδών: σπόροι "εξολοθρευτές" (Οι σπόροι αυτοκτονίας, δείτε και τη γενοκτονία των Ινδών αγροτών ελέω Monsanto: οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι σκοτώνουν - κυριολεκτικά! ), ζωοτροφές, τρόφιμα...Μάλιστα, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα 7 με 8% των παιδιών κάτω των 18 στις ΗΠΑ υποφέρουν από μια τροφική αλλεργία. Ενώ για το 40% περίπου από αυτά αποδεικνύεται τόσο άσχημη ώστε οδηγεί σε σοβαρότατα και χρόνια προβλήματα υγείας που φτάνουν έως και το θάνατο! Αλλεργίες που συνδέονται με χημικά στις καλλιέργειες και με γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στο σιτάρι, τη σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους, τους ξηρούς καρπούς κι αλλού.

 Η Ε.Ε. αρνούνταν σθεναρά για χρόνια την καλλιέργεια ΓΤΟ στα εδάφη της. Αλλά οι τεράστιες πιέσεις της πολυεθνικής βιομηχανίας που ελέγχει και μεταλάσσει την τροφική αλυσίδα, με τη συνδρομή της άλλης πλευράς του Ατλαντικού που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κολοσσιαία κέρδη της, φαίνεται ότι κάμπτουν τελικά τις ευρωπαϊκές πιέσεις. Ήδη γίνεται εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών, κάτι που βέβαια στο τέλος οδηγεί τις τροποποιημένες ουσίες στο πιάτο του καταναλωτή.  Ενώ και οι εισαγωγές σόγιας και φυτικών ελαίων (για την παραγωγή βιοντίζελ) προέρχονται από γενετικά "πειραγμένους" σπόρους, που μπορούν μέσω της διαδικασίας αναπαραγωγής των φυτών να μολύνουν τις γειτονικές φυσικές καλλιέργειες. Κι ενώ και οι Ευρωπαίοι επίτροποι, το φθινόπωρο του 2013, τάχθηκαν ευνοϊκά στην εισαγωγή μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού για καλλιέργεια στην Ε.Ε.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χώρα που...
εργάζεται με σαφή προθυμία (μέσω και της πρόσφατης Προεδρίας της) για το καλωσόρισμα και την εισαγωγή των μεταλλαγμένων είναι η Ελλάδα της "ανάπτυξης" (ανεργίας, εργασιακής ομηρίας και αυτοκτονιών). Μια χώρα με πάμπολλα ευνοϊκά μικροκλίματα για πληθώρα καλλιεργειών (από τροπικού έως και αρκτικού τύπου) και με απίστευτη για τα παγκόσμια δεδομένα βιοποικιλότητα! Πράγματα ικανά, αν τα εκμεταλλευτεί σωστά και μεθοδικά, να της εξασφαλίσουν απόλυτη διατροφική αυτάρκεια και εξαγωγές σε όλο τον πλανήτη!
 Ωστόσο η "Ευρωπαία" Ελλάδα πιέζει τους εταίρους της ώστε η Ε.Ε. να αποδεχτεί τόσο την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων συστατικών στα τρόφιμα όσο και τις "μεταλλαγμένες καλλιέργειες"ακόμη και στο σύνολο των εδαφών των κρατών-μελών! Προωθώντας, μέσω της Προεδρίας της και την ξεχωριστή από κάθε κράτος-μέλος πολιτική γι'αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα, σε αντίθεση με μια κοινή θέση του συνόλου των χωρών της Ε.Ε. Προχωρώντας στην τροποποίηση ισχυουσών ως τώρα οδηγιών κατά των μονοπωλίων των μεταλλαγμένων και πιέζοντας για την κατάργηση της νομικής δυνατότητας των ευρωπαϊκών κρατών να αρνούνται την καλλιέργεια μεταλλαγμένων (κανονισμός 1829/2003 για λήψη αναγκαίων μέτρων και οδηγία 2001/18 ως νομική δικλείδα ασφαλείας), εφόσον κρίνουν πως αυτού του είδους τα προϊόντα χαρακτηρίζονται από επικινδυνότητα για την υγεία των καταναλωτών-πολιτών τους.

Πρωτοπόρα για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση στην εξασφάλιση των τεράστιων συμφερόντων των πολυεθνικών αφεντικών. Ακόμα κι αν είναι να το πληρώσουν με σοβαρές έως ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους, τόσο οι δικοί της αναλώσιμοι έτσι κι αλλιώς πολίτες (όπως αποδεικνύεται από τη δολοφονική πολιτική της σε βάρος τους) όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
 Κι άντε να βρεις και "όρθιο" νοσοκομείο στην Ελλάδα της υγειονομικής καταστροφής για να σε περιθάλψει μετά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου