ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Η χώρα που, αν και δεν φοράει πια φουστανέλες, δεν έβγαλε ποτέ το φέσι!


Καλώς ήρθες στη χώρα των θαυμάτων της Αλίκης! Που, αν και δεν φοράει πια φουστανέλες, δεν απαλλάχτηκε ποτέ από το φέσι.

Εδώ που η ελιά φυτρώνει στις όχθες ποταμιού και οι ρίζες της επικοινωνούν υπόγεια με αυτό.

Eδώ όπου Δημόσια Δωρεάν Παιδεία σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών και κλειστά ή υποβαθμισμένα σχολεία.

Εδώ όπου Υγεία σημαίνει ότι ο θάνατός σου εξυγιαίνει τα δημόσια έξοδα και φουσκώνει τις ιδιωτικές τσέπες.

Εδώ όπου ανάπτυξη σημαίνει γίνε άνεργος, ξεσπιτωμένος κι ενοικιαζόμενος κολίγος στις επενδύσεις των νέων γαιοκτημόνων.

Εδώ όπου Αριστερά σημαίνει αγώνας σκληρός! Για να μην καταρρεύσεις ολοκληρωτικά από τις κακουχίες της ανέχειας. Κατά τη διάρκεια υγιεινών περιπάτων διαμαρτυρίας στους κατεχόμενους δρόμους από τους τοκογλύφους και μπροστά στις κάλπες, όποτε αποφασιστεί, του παραμυθιάσματος και της ομηρίας σου.

Εδώ όπου το πλεόνασμα αυγατίζει στην έλλειψη αξιοπρέπειας.

Εδώ όπου ο παραλογισμός έχει ανάγκη κι από δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσής του.

Εδώ όπου σεβασμός στον πολίτη σημαίνει ότι μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον τρόπο αυτοκτονίας.

Εδώ όπου αν οι ιθαγενείς βρουν τον τρόπο δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν και ο τελευταίος να κλείσει (αν κλείσει) την πόρτα...

ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου