ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Στις πιο μεγάλες νύχτες να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος/η...Στις πιο μεγάλες νύχτες, στις πιο σκοτεινές φυλακές...Το φως δεν έρχεται από την παραίτηση και τη φυγή...Αλλά από την παρουσία και τη διεκδίκηση!

Και οι πιο μεγάλες μοναξιές μπορεί να κυοφορούν την πιο γλυκιά θαλπωρή και την πιο πολύτιμη ανακάλυψη: αυτή του ίδιου του εαυτού. Που αν δεν τον γνωρίσεις κι αγαπήσεις, τότε δεν είσαι σε θέση ν'αγαπήσεις πραγματικά κανέναν άλλο!

Και ο μεγαλύτερος ηρωισμός δεν είναι ο πόνος που μπορείς να προκαλέσεις. Αλλά ο πόνος που μπορείς ν'αντέξεις!

Και το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι το χέρι που απλώνεις στον άλλο, η γνώση του ότι δεν δίνεις περιμένοντας να πάρεις πίσω αλλά γιατί αυτό είναι από τις μεγαλύτερες χαρές της ανθρώπινης φύσης!

Το μεγαλύτερο θάρρος είναι το χαμόγελό σου ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα!

Και η μεγαλύτερη γενναιότητα είναι να διατηρείς την ευφυία σου και την ακεραιότητά σου μέσα σε ένα πλήθος ηλιθίων και μικρόψυχων που σε περιβάλλουν!

Κι όπως είχα διαβάσει κάπου "ο καλύτερος τρόπος για να βγεις από μια έρημο είναι να τη διασχίσεις!"...

               Φύγαμε λοιπόν...Μην κοιτάς άλλο πίσω...Είμαστε πολλοί κι ας μην έχουμε όλοι βρεθεί. Ακόμα.
Αυτό το ταξίδι δεν μας φοβίζει. Μας υψώνει!


ανιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου