ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Tο προσκλητήρι των καιρών





Tο προσκλητήρι των καιρών (περιοδικό Bookmarks, 2009)


 της Σοφίας Κολοτούρου
 

Πριν από 70 χρόνια σχεδόν, καθώς ξεσπούσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κωστής Παλαμάς έγραψε τους παρακάτω στίχους:

Ανάξιος όποιος ξάφνου ακούει
το προσκλητήρι των καιρών
να το φυσάει ή να το κρούει
σάλπιγγα ή τύμπανο…Τ’ ακούει
δεν λέει: Παρών!


Την ίδια εποχή ο Γιώργος Σεφέρης, επαναλαμβάνοντας την αποστροφή του Holderlin αναρωτήθηκε: “…Κι οι ποιητές, τι χρειάζουνται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό; ”
Συνεπώς, εάν θέλουμε σήμερα να αναρωτηθούμε εκ νέου εάν χρειάζονται οι ποιητές και η ποίηση στην κοινωνία μας, το σωστό ερώτημα είναι το εξής: “…Είναι οι καιροί μικρόψυχοι ή μήπως εμείς δεν ακούμε το προσκλητήρι των καιρών; ”
Το βέβαιο είναι πως κάθε εποχή και κάθε γενιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα. “ Κανείς δεν θα ξεφύγει τη γενιά του” έγραψε, το 1940 επίσης, ένας άλλος μεγάλος μας ποιητής, ο Άγγελος Σικελιανός. Κι αν η γενιά των παππούδων και των πατεράδων μας είχε να αντιμετωπίσει πολέμους, στερήσεις, φτώχεια, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και άλλα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, αυτό δεν σημαίνει ότι η δική μας γενιά δεν έχει κοινωνικά προβλήματα, μόνο και μόνο επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης.

Το μεταναστευτικό κύμα, πρώτα πρώτα, έχει πια αντίθετη φορά, καθώς αντί να φεύγουν οι Έλληνες στην Αμερική, την Αυστραλία και τη Γερμανία, εδώ και 20 χρόνια η χώρα μας υποδέχεται μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν. Η δυσκολία της ενσωμάτωσης των μεταναστών έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία.
Ένα άλλο κοινωνικό θέμα είναι η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι χαμηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (από τις οποίες προέκυψε και ο όρος “γενιά των 700 ευρώ”) , καθώς και η κατάργηση συνδικαλιστικών κεκτημένων για τα οποία χύθηκε πολύ αίμα κάποτε – όπως το οκτάωρο.

Οι ποιητές που είναι σε θέση να ακούσουν “το προσκλητήρι των καιρών” και να γράψουν γι’ αυτή τη κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι γύρω μας, για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, για την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, για τη γενιά των άνεργων ή υποαπασχολούμενων πτυχιούχων, για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τις επιθέσεις στη Γάζα, αλλά και για τα “μικρά καθημερινά” θέματα που όλους μας απασχολούν, από την κίνηση στους δρόμους μέχρι τα τηλεοπτικά προγράμματα, μπορούν με λίγους στίχους τους να μας κάνουν να συλλογιστούμε πάνω σε αυτά που ζούμε και να δούμε την πραγματικότητα γύρω μας με περισσότερο σκεπτικισμό ή προβληματισμό ή ακόμα και με μεγαλύτερη συγκατάβαση.

Η ποίηση έχει και θα έχει θέση στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και να συνυπάρξει αρμονικά με τον συνάνθρωπο, καθώς ακόμη και να εκφράσει μέσω αυτής τα συναισθήματά του, σε ώρες λύπης, μοναξιάς ή και χαράς και γλεντιού.
“Πάρε την Λέξι μου – δώσε μου το χέρι σου” έγραψε ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Εκείνοι ανάμεσά μας που είναι άξιοι ν’ ακούσουν το προσκλητήρι των καιρών ας κρατήσουν μια λέξη, ένα ποίημα – κι ας σφίξουν τα χέρια.


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό bookmarks, στις 9/12/2009 και υπάρχει διαθέσιμο και στην εξής διεύθυνση:
http://issuu.com/e-bookmarks/docs/bookmarks03-web , σελ. 6

Εμείς πάντως το διαβάσαμε ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου