ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

"ετοιμόρροπο κτίσμα"


"(nothing can change the...) shape of things to come..." - "τίποτα δεν μπορεί ν'αλλάξει τη μορφή των πραγμάτων που είναι να έρθουν..!"


Aπό την εκπληκτική μουσική παραγωγή της δεκαετίας του'60, που συνοδεύτηκε από πληθώρα δονήσεων (Από τα '60ς με ήχους και σκέψεις...), ένα διαμάντι του 1968 από τους Max Frost and The Troopers

 
Ακούγοντάς το για άλλη μια φορά μπαίνω στον πειρασμό να εκφράσω με στίχους όλα αυτά που βαραίνουν το λογισμό μου και κάνουν την ψυχή μου να φλέγεται σαν του θεριού που πνίγεται μέσα στο κελί του "πολιτισμού". Κάπως έτσι:

Αυτός ο ζωολογικός κήπος ανάξιος είναι αδελφέ μου γι'ανθρώπους.
Αυτή η παγκόσμια τρώγλη δεν σηκώνει οντότητες ευγενικές. 
Προσβάλλουν τις σημαντικές αλήθειες αυτές οι αποδεκτές αρχές.
Αυτοί οι κώδικες τεμαχίζουν με μίσος το ήθος.
Αυτή η τέχνη δεν τρέφει το κάλλος με αγάπη.

Αυτό το ετοιμόρροπο κτίσμα δεν μας ταιριάζει, το βλέπεις κι εσύ;

Οι γενναίοι καιροί γυρεύουν γενναίες επιλογές.
Και η ελευθερία άλματα πάνω από τα τοξικά λύματα του χρόνου.

Οι κόσμοι του θαυμαστού παίρνουν μορφή
από γητευτές των άφταστων, αιθεροβάμονες, ουτοπιστές.

Που δεν χορταίνουν με έτοιμες και πολυμασημένες τροφές.
Αλλά παράγουν τις δικές τους.
Που δεν βελάζουν σε βοσκοτόπια και χειμαδιά.
Που δεν στοιχειώνονται από ανασφάλειες και ίσκιους.
Που δεν ξαφνιάζονται από εικόνες πίσω από εικόνες. 
Που ζουν και πατούν στο ΤΩΡΑ για να αναστήσουν το αύριο.

Που γίνονται 
και πυρπολητές και σκαπανείς
και αφηγητές και μορφοπλάστες
και χτίστες και κατεδαφιστές.

ανιχνευτής

Ρίξτε μια ματιά και σ'αυτά:
 Eίμαστε ανθρώπινα όντα!
 Η ανεκτίμητη αξία της "προσπέρασης"
 Στίχοι βγαλμένοι όχι από γεννήματα της φαντασίας...
 Η Φωνή που δίνει λαλιά στις φωνές μας!

Καθώς και αυτό:  Η ΟΥ-ΤΟΠΙΑ ΕΙΝ'ΕΔΩ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου