ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Τι είναι (επίσης) ΠΑΡΑΚΜΗ

...ορμώμενος από την ανάρτηση του Ένοικου... περί παρακμής, καταθέτω και τις δικές μου απόψεις...

ανιχνευτής


  • Παρακμή είναι να μιλάνε στα πλήθη οι χυδαίοι περί ηθικών αξιών. Όταν αυτοί είναι και "οι κεφαλές της κοινωνίας" κι εκείνοι στους οποίους απευθύνονται είναι τα μέλη της.
  • Παρακμή είναι να χαζεύεις απαθής τα δεινά, τη συντριβή και τα συντρίμια των συνανθρώπων σου. Είτε αυτοί βρίσκονται μακριά είτε πολύ κοντά σου.
  • Παρακμή είναι να σκύβεις μπροστά στο μαστίγιο και την ίδια στιγμή ν'αναθεματίζεις και να κατηγορείς, για ό,τι σου κάνουν, αυτούς που το κρατούν.
  • Παρακμή είναι ο έντεχνα κατασκευασμένος Φόβος του Θεού που νομιμοποιεί την προθυμότερη υποταγή και δουλεία πάνω στη γη.
  • Παρακμή είναι οι φρούδες προσδοκίες να κατεβάσεις και να φυλακίσεις αυθαίρετα τους "ουρανούς" (τη Φύση, τους νόμους και τα μυστικά της) στο κεφάλι σου, πιστεύοντας πως έτσι τους υποτάσσεις. Αντί να θέλεις να έχεις το κεφάλι σου στους ουρανούς, συντονιζόμενος με τους κώδικες, τις συχνότητες και την ελευθερία επιλογών που σου προσφέρουν.
  • Παρακμή είναι να "σκοτώνεις το χρόνο σου" αντί να αξιοποιείς και να ζεις κάθε αέναη στιγμή του.
  • Παρακμή είναι να εξορίζεις από την ιδανική Πολιτεία σου τους ποιητές.
  • Παρακμή είναι να απαιτείς από τους άλλους να σ'αγαπούν ενώ δεν μπορείς να αγαπήσεις ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό.

Πόσο παρηκμασμένος είναι ο κόσμος μας κι ο "αστραφτερός" τεχνο-επιστημονικός πολιτισμός μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου