ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ



Το παρακάτω άρθρο επιχειρεί να ερμηνεύσει τις βασικές αιτίες ενός πολυσυζητημένου ελληνικού φαινομένου που προκαλεί εντός κι εκτός τειχών απορίες εύλογες. Όσο κι αν κάποιος-οι διαφωνούν σε επιμέρους ή αρκετά σημεία, ή, από την άλλη, θεωρούν ότι θα έπρεπε ο αρθρογράφος να εμβαθύνει περισσότερο σε κάποια σημεία της επιχειρηματολογίας του (άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ορισμένες ρήσεις όπως "ο νοών νοείτω" ή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια" συχνά), δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το άρθρο θέτει καυτούς προβληματισμούς.
 Το ερώτημα που τίθεται και θα πρέπει να μας απασχολεί και να μας προβληματίζει, για μένα κι όχι μόνο, είναι βέβαια το εξής: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΕΛΜΑΤΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ; ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ;
(ώστε ακόμη κι αν υπάρξει η όποια λαϊκή εξέγερση, να εξασφαλιστούν, στην πορεία, οι κατά το δυνατόν απαραίτητες συνθήκες της μη ταχείας επιστροφής μας στο ίδιο ή και χειρότερο σημείο με το σημερινό...)
 Γιατί όσο κι αν τα περιθώρια επιβίωσης και ζωής με στοιχειώδη αξιοπρέπεια στενεύουν για τον πολύ κόσμο, μέρα με τη μέρα περισσότερο, δεν παύει, δυστυχώς ή ευτυχώς, η αλλαγή που λέγαμε πριν να αποτελεί τελικά ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ! Εκεί μας έχουν καταντήσει (διανοητικά) και τόσο πολύ μαλθακέψει...Έλεος! (σιγά μη μας λυπηθούν οι εξολοθρευτές μας, αν δεν λυπηθούμε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας, ξυπνώντας από το μεγάλο λήθαργο...)

ανιχνευτής



ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Έχω αναρωτηθεί, έχω διαβάσει, έχω συζητήσει, ΤΙ ακριβώς συμβαίνει και οι Έλληνες είναι αραχτοί σε κρεβάτια, καρέκλες, πολυθρόνες, κι εσχάτως σε ξαπλώστρες; Οι υποθέσεις πολλές. Ας απαριθμήσω μερικές, μήπως μας βοηθήσει να καταλήξουμε κάπου.

Κάποιοι πιστεύουν ακόμα σ’ αυτό το σύστημα, περιμένοντας ευλαβικά ν’ αλλάξουν οι συνθήκες. Σκέφτονται ότι όλες οι πιθανές λύσεις περνάνε μόνο μέσα από αυτό. Σενάριο που αντιπροσωπεύει τους αιώνια βολεμένους ή τουλάχιστον τους ανόητους. Αυτούς που φοβούνται τις αλλαγές.

Άλλοι ανυπομονούν για τις εκλογές, ώστε να τιμωρήσουν (και καλά) το πολιτικό κατεστημένο. Χωρίς να θέλω να χαλάσω τα όνειρα θερινής νυκτός, κανένας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σε σώσει, συν ότι αυτή η αγανάκτηση βρίσκει δίοδο προς την άνοδο ποσοστών των ναζί.

Διατηρείται η κρυφή -φρούδα- ελπίδα, ότι τα οικονομικά θα βελτιωθούν, ότι θα μπουν λίγες παραπάνω δεκάρες στην τσέπη τους κι έτσι θα εξασφαλίσουν λίγο παραπάνω χρόνο. Η ομάδα αυτού του τρόπου σκέψης στην πραγματικότητα αρκείται στην βελτίωση της προσωπικής της κατάστασης. Είναι ο κλασικός ο Έλληνας ο παρτάκιας, που αφού έχει εκείνος να περνάει, η δυστυχία είναι μια κατάσταση που δεν τον αφορά.

Μερικοί πάλι, έπεσαν στην παγίδα της αυτοενοχοποίησης, πιστεύοντας πως “μαζί τα φάγαμε”, άρα έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Βέβαια δεν μας λένε αυτοί που το παίζουν μετανιωμένοι τι ψήφιζαν τόσα χρόνια και τι επιλογές έκαναν που στήριξαν αυτή την κουλτούρα της παρακμής. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τους δουλοπρεπείς, που έχουν την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι μας βάζουν σε σειρά, γιατί είμαστε όλοι διεφθαρμένοι, όπως έλεγε και μια ψυχή.

Μην ξεχάσουμε και τους θιασώτες του “τίποτα δεν αλλάζει”, οι οποίοι δεν φύτρωσαν την τελευταία τριετία, αλλά πάντα βρίσκονταν ανάμεσά μας, παντοτινά συμβιβασμένοι με την δική τους ανεπάρκεια, την οποία την έκαναν κανόνα.

Τελικά, φτιάχνοντας μια μίξη όλων των φυλών της αποβλάκωσης σήμερα, το πορτρέτο γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο. Ο Έλληνας δεν αντιδρά για έναν και μόνο λόγο. Έχει την σιγουριά, ότι οι επιλογές που έκανε ως τώρα είναι εκείνες που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει. Ποιες δηλαδή; Η διαφθορά, το μέσο, η προδοσία, το ροκάνισμα της καρέκλας του άλλου, οι συμμαχίες με τον διάβολο, η καβάτζα, η διπροσωπία. Έτσι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, καθεστώτος, οικονομικού μοντέλου και κοινωνικής κατάστασης, εκείνοι ελπίζουν ότι η μέθοδός τους θα λειτουργήσει και πάλι.

Γι’ αυτό ακριβώς αυτή η χώρα δεν θα γίνει ποτέ ευρωπαϊκή, γιατί οι νοοτροπίες που επικρατούν θυμίζουν βαλκάνιο επαρχιώτη που βρίσκεται 5 δεκαετίες πίσω και το παριστάνει αγανακτισμένος μόνο όταν του κλέβουν την plasma. Εκεί που είχε τοποθετήσει τα όνειρά του.


Από Strange journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου