ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η εξόριστη ΔΥΝΑΜΗ!
Πόσο εξόφθαλμα απλό και πόσο πανάρχαια μεταφερόμενο, από σελίδα σε σελίδα, από παραδόσεις, μύθους και θρύλους, από στόμα σε στόμα.
Άφθαρτο αντιστασιακό ελιξίριο και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πιο γνήσια ύπαρξη και τη μη-ύπαρξη που παριστάνει το αντίθετο και πεισμώνει να πείσει γι'αυτό.

 Πόσο πια δυσνόητο μπορεί να είναι το αυτονόητο των αυτονόητων;
Ποιοι με νύχια και δόντια το αντιμάχονται, ενδυόμενοι μάλιστα και φορεσιές οικειοποίησης και χρησιμοποιούντες σύμβολα και κείμενα εμπορίου του; Ποιοι και με ποιων εντολές το παραχώνουν, στην ουσία, με τρόμο στα αζήτητα;
 Έτρεμαν λοιπόν τόσο δυνατά, πάντοτε, οι εθισμένοι στην κυριαρχία κι εξαπάτηση και τα αρπαχτικά όρνια του κέρδους, ότι η δική της διάχυτη παντού παρουσία θα αναιρούσε μεμιάς τα δικά τους ιδιοκτησιακά κεκτημένα;

Πόσο πέρα από τόπο και χρόνο, από στεγανά κι ανθρώπινες επινοήσεις κι άρα σχετικές τελείως αντιλήψεις, από ταυτότητες ιδεολογικές-θρησκευτικές-εθνικές-φυλετικές, από στοχοθετήσεις, αυτοματοποιημένες συνήθειες και τυραννικά πάθη, επεκτείνεται κι απλώνεται μια δύναμη τέτοιων ποιοτήτων και συχνοτήτων; Αποτελώντας έναν από τους δομικούς παράγοντες συνεκτικότητας του ίδιου του σύμπαντος!

Ποια είναι η μεγαλύτερη περιουσία για ένα φωτεινό ον;
Ποιες φριχτές οντότητες την απεμπολούν, γιατί διασκορπίζει την παρασιτική τους υπόσταση κι εξουσία; Ως πότε ψυχρόαιμες φολίδες θα κρατούν παγωμένη (και παγιωμένη), ξέπνοη σχεδόν τη ζωτική ανάσα του Κόσμου;

Πόσοι απέδειξαν με όλη τους τη βιωματική μεγαλοσύνη πως της χαράς είναι η μέγιστη πηγή; Και το συστατικό της πιο μεθυστικής πληρότητας!
 Και πόσοι θησαυρίζουν διδάσκοντας γι'αυτή, αλλά απέχοντας έτη φωτός απ'αυτή!
Πόσο ακόμη το ψεύτικο θα μιλάει για το αληθινό, ώστε το αληθινό να φαντάζει ψεύτικο, ένας "άσφαιρος" μύθος;

Διότι όλα τα "άνθη" του στρεβλού κι όλα τ'αφύσικα τερατουργήματα του φόβου κι όλα τα τέλματα, οι στασιμότητες κι αγκυλώσεις, οι συμφορές...
...γίνονται όλα σκόνη, σα να μην υπήρξαν ποτέ, από το "ωστικό της κύμα"..!
Αυτής της πλέον ασυμβίβαστης και σαρωτικής ελευθερίας!

Όμως...
Η αναζήτησή της με στρατευμένου τύπου ζήλο κι ασκητικής φύσης εμμονή επιδιωκόμενου αυτοσκοπού, την μολύνει...Καθιστώντας την απλώς μια επιβεβαίωση του πιο ύπουλα μεταμφιεσμένου εγωισμού σε αλτρουισμό, μια προκατάληψη θρησκευτικής υφής..

Μέσα στη ροή του κοινωνικού γίγνεσθαι και της ολόγυρα πρόκλησης πειρασμών κάθε φύσης, χωρίς ψυχαναγκαστική ή δήθεν θεάρεστη απομόνωση σε ερημιές και υποβολή του εαυτού σε καταναγκαστικές στερήσεις που "βρωμάνε" μνησικακία εναντίον της ίδιας της ζωής και σωματικές κακουχίες που ζέχνουν από παρακμή...Η άδολη αποδοχή της, χωρίς την προσδοκία ανθρώπινων και θεϊκών αναγνωρίσεων και μεταθανάτιων ανταμοιβών, όπως προκύπτει από το φυσικότερο όλων άφημα στην κατακλυσμική εισροή κι εκροή της, την αναδεικνύει!
 Την αναδεικνύει, με κοσμικών σπινθήρων "προώθηση" και αισθητή σε όλους γύρω λάμψη, σε αυτό που είναι και ήτανε πάντα: Δομικός λίθος του Ενός και κινητήριος Δύναμη των Πάντων!

Η ΑΓΑΠΗ!

Σε κόσμους διαστρέβλωσης των νοημάτων και μίζερων αξιών και κυριαρχίας καταστροφικών οπτικών, εκείνη ωθεί το άτομο, και κατά προέκταση ολόκληρα σύνολα από ανεξάρτητα άτομα, στην εσωτερική κι εξωτερική αρμονία, στην κατανόηση, την πιο στοχαστική απλότητα, στην οικουμενική αλληλεπίδραση με γνώμονα το κοινό καλό, την πνευματικότητα κι αυθεντικότητα της ζωής αντί τα ευτελή συμφέροντα και τις ασφυχτικές δομές και νοοτροπίες του θεοποιημένου υλισμού...Μεταμορφώνοντας όχι μόνο τα άτομα αλλά κι ολόκληρες κοινωνίες!

Κι ο θάνατος πολύ πριν τη σαρκική διάλυση είναι αποτέλεσμα απώλειάς της...

Ο Ένοικος...

«Μποροῦμε ν᾿ ἀρχίσουμε δουλειὰ μὲ τὸ χρόνο, ἂν θέλεις», εἶπε ὁ Τσιάνκ, «ὥσπου νὰ μπορέσεις νὰ πετάξεις στὸ παρελθὸν καὶ στὸ μέλλον. Καὶ τότε θὰ 'σαι ἕτοιμος ν᾿ ἀρχίσεις τὸ πιὸ δύσκολο, τὸ πιὸ δυνατό, τὸ πιὸ διασκεδαστικὸ ἀπ᾿ ὅλα. Θὰ 'σαι ἕτοιμος ν᾿ ἀρχίσεις νὰ πετᾶς ψηλὰ καὶ νὰ ξέρεις τὸ νόημα τῆς καλοσύνης καὶ τῆς ἀγάπης».
Πέρασε ἕνας μῆνας, ἢ κάτι ποὺ φάνηκε περίπου σὰ μῆνας, κι᾿ ὁ Ἰωνάθαν ἔμαθε μὲ τρομαχτικὸ ρυθμό. Πάντα μάθαινε γρήγορα ἀπ᾿ τὴν καθημερινὴ ἐμπειρία, καὶ τώρα ὄντας ὁ ξεχωριστὸς μαθητὴς τοῦ ἴδιου τοῦ Γέροντα, ἀφομοίωνε καινούργιες ἰδέες λὲς κι ἦταν ἕνας ἀεροδυναμικὸς φτερωτὸς ὑπολογιστής. Μὰ τότε ᾖρθε ἡ μέρα ποὺ ἐξαφανίστηκε ὁ Τσιάνκ. Μιλοῦσε ἥσυχα μὲ ὅλους, προτρέποντας τοὺς γλάρους νὰ μὴν πάψουν ποτὲ νὰ μαθαίνουν καὶ νὰ ἐξασκοῦνται καὶ νὰ πασχίζουν νὰ καταλάβουν περισσότερα πράγματα γιὰ τὴν τέλεια ἀόρατη ἀρχὴ ὅλης τῆς ζωῆς. Καὶ τότε, καθὼς μιλοῦσε, τὰ φτερά του ἔγιναν ὅλο καὶ πιὸ φωτερὰ καὶ τελικὰ ἔγιναν τόσο λαμπερὰ ποὺ κανένας γλάρος δὲν μποροῦσε πιὰ νὰ τὸν κοιτάξει.
«Ἰωνάθαν» εἶπε, κι᾿ αὐτὰ ἦταν τὰ τελευταῖα του λόγια «μὴ πάψεις νὰ δουλεύεις πάνω στὴν ἀγάπη».
Ὅταν μπόρεσαν νὰ ξανακοιτάξουν, ὁ Τσιὰνκ εἶχε χαθεῖ.

από το  "Γλάρο Ιωνάθαν", ένα "αναρχικὸ παραμύθι" που διαδραματίζεται στὰ ύψη! κάνε κλικ να διαβάσεις όλη την ιστορία! Tου Richard Bach

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου