ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Να φοβάσαι; Σάρωσε το φόβο! Ας (σε) φοβηθούν οι άλλοι, καλύτερα!



ένα ξέσπασμα του ανιχνευτή


Να φοβάσαι!

Να φοβάσαι τη σιωπηλή, τη βουβή αποδοχή του παραλογισμού που απλώνεται σαν επιδημία μαύρης πανώλης του σύγχρονου μεσαίωνα. Και μολύνει, ανεπανόρθωτα σχεδόν, το πνεύμα σου και ρημάζει τη ζωή σου. Να φοβάσαι τους φορείς της αρρώστιας που στοχεύει αρχικά τις ασθενέστερες ομάδες των συνανθρώπων σου.
 Οι οποίοι, αν και ζούσαν πάντα δίπλα σου, απλώς εσύ ίσως δεν πολυασχολούσουν -ή ασχολούσουν "φιλολογικά"- με την ύπαρξή τους. Και στη συνέχεια ο στόχος-θύμα είσαι εσύ ο ίδιος που "τα κουτσοκαταφέρνεις" ακόμα. Kαι μ'ένα νοσηρό τερτίπι του μυαλού πείθεσαι πως εξασφαλίζεις κάποιες "παρατάσεις επιβίωσης". Έως και το δικό σου οριστικό καταποντισμό στ'αζήτητα μιας μη ανθρώπινης πια κοινωνίας.
Μιας αποικιοκρατικής-δουλεμπορικής γαλέρας που βολοδέρνει σε μαύρες θάλασσες γεμάτες ρουφήχτρες (οι "αγορές") και τέρατα (οι δολοφονικοί κερδοσκόποι και τοκογλύφοι) και μαστιγώνει έως εξαΰλωσης τους δούλους που τραβούν κουπί.

 Γιατί να πείθονται να τραβούν το κουπί αυτό αφού θα σβήσουν πάνω σ'αυτό; Γιατί να συμβιβαστούν μ'αυτή την ντροπιαστική και άραχνη μοίρα; Ποιοι είναι οι φορείς μιας τέτοιας μοίρας;



 Εκείνοι οι "ακριβοθώρητοι", οι λογάδες, οι "πολύξεροι", οι "βγαλμένοι από τα σπλάχνα του λαού".
Που τους εμπιστευόσουν τη διαχείριση της ίδιας σου της ζωής και της ζωής των άλλων γύρω σου, των συνανθρώπων σου με τους οποίους, θες και όχι, συνδέεσαι άμεσα κι έμμεσα. Αγνοώντας, κάποτε, τις κρυφές ατζέντες τους και τους αδίστακτους μεγαλοεντολείς τους, αν και πλέον ΔΕΝ έχεις καμιά δικαιολογία πώς δεν καταλαβαίνεις τη ζοφερή εικόνα πίσω από τα φαινόμενα, εκτός αν είσαι αθεράπευτα βλαξ! Κι αυτοί που υπόσχονταν ότι θα προστατεύουν και θα τιμούν τους θεσμούς που σε προστάτευαν κι εξασφάλιζαν την ευημερία σου, σε πρόδωσαν ξανά και ξανά και ξανά! Με την άδεια και ανοχή σου και ΜΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ! Αφόδευσαν πάνω στους θεσμούς, ξέσκισαν κάθε έννοια που προϋποθέτει το "ευ ζειν" και τη συνοχή μιας ευνομούμενης και εύρυθμης κοινωνίας. Κι όχι μόνο αυτό!
 Το πιο ανησυχητικό θα είναι αν, τελικά, σε διάβρωσαν με την οσμή και μόλυναν κι εσένα με τα παθογόνα βακτήρια της "βοθρίλας". Γιατί ίσως να έκανες τα στραβά μάτια μπρος τα κόπρανα που επικάλυπταν κάθε πτυχή της ζωής και "κουνούσες και την ουρά" αν σου πετούσαν ως τώρα κάνα κοκαλάκι να το γλείφεις ως καλό δουλοπρεπές σκυλί. Τώρα; Το ίδιο σενάριο έχει παρενέργειες που δεν χαρίζονται σε κανέναν!


Να φοβάσαι!

Και τους μέχρι τώρα συντρόφους σου κι αρχισυντρόφους με τις δικές τους κρυφές ατζέντες. Που φωνασκούν απ'τη μια για το ξεβρώμισμα του τόπου κι από την άλλη γυρεύουν μερίδιο στην αναπαραγωγή κι ανακύκλωση της βοθρίλας!


-Γιατί αυτό κάνουν όταν ωρύονται για το σαμάρι που πρέπει ν'αλλάξει μορφή και σχήμα κι ας είναι έτοιμος ο γάιδαρος να ψοφήσει από τις συνεχιζόμενες και μελλοντικές κακουχίες και την πείνα.
-Γιατί αυτό κάνουν όταν αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι συντροφικότητα= ισοπέδωση της ατομικότητας, αποδοχή έως συναίνεση στις φανερές ή κρυφές παρασπονδίες και την ασυνέπεια λόγων και πράξης των συντρόφων. Και συντροφικότητα= κλειστό στόμα και ψευδορκία, αν χρειαστεί, για χάρη των συντροφικών σεχτών, των αστοχιών και βρώμικων πρακτικών, των ξεχειλωμένων εγωισμών τους...

Και δεν χρειάζεσαι, βέβαια, ούτε να παγιδεύεσαι μέσα σε μυξοκλάματα κι αναθέματα, μέσα σε μια ανούσια, στείρα και κουτσή κριτική από το στρίμωγμα της γωνίας του "καναβάτσου". Μιας ηττοπαθούς κριτικής που αρνείται πραγματικά να αναλάβει ευθύνες.


ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, όμως, εκείνη την παρόρμηση η οποία σ'αφήνει άγρυπνο τα βράδια! Που προκαλείται από τη δυσφορία σου καθώς πνίγεσαι από την μπόχα της πανταχού παρούσας χαβούζας. Κι από κάτι άγρια ένστικτα που-επιτέλους!-ξυπνούν μέσα σου καθώς συνειδητοποιείς ότι αυτό που σου δίδασκαν και προσδιόριζαν, από τα σχολικά χρόνια, ως ορθή λογική και ανθρώπινα δικαιώματα, ή δεν υπήρξε σχεδόν ποτέ ή κακοποιείται σε βαθμό ξεπεράσματος της ύβρεως! Κι από τη συναίσθηση-αν διατηρείς αλώβητη την ψυχή σου- του μαρτυρίου τόσων ολόγυρα συνανθρώπων σου, που διαρκεί πολύ περισσότερο από την θρυλούμενη πορεία και τέλος του Ναζωραίου στο Γολγοθά.


(Κι αν αυτός είχε τα μέσα και αναστήθηκε, εσύ πώς θα τα καταφέρεις αν πεθάνεις από την πείνα ή την απελπισία; Κι αν τα κατάφερνες ν'αναστηθείς ή να μετενσαρκωθείς, πού θα επέστρεφες; Σ'ετούτη πάλι την επίγεια κόλαση;)



Μιλάω για εκείνη την παρόρμηση ν'ανακαλύψεις (εξιλεώνοντας ίσως και τον εαυτό σου από κάθε δίκαιη ή άδικη ενοχή για τον επιβαλλόμενο κοινωνικό εφιάλτη) τι σημαίνουν πραγματικά: αυτοσεβασμός, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, αυτοδιαχείριση, συντροφικότητα (πραγματική), φιλαλήθεια, δημιουργικότητα, ελευθερία έκφρασης, δικαιοσύνη.

Και να τους στείλεις, όλους όσους ευθύνονται για το στήσιμο της επίγειας κόλασης, πίσω στο διάβολο, εκεί που είναι και το στοιχείο τους!

Αν νιώθεις έτσι μη φοβάσαι τίποτα πια!  Σημαίνει ότι είσαι υγιής ψυχικά (ή αποκτάς πίσω τη χαμένη σου υγεία) και τα αισθητήριά σου δεν έχουν αμβλυνθεί έως εκφυλιστεί.
 Είναι πολλοί αυτοί που νιώθουν σαν εσένα, είναι κοντά σου, βρες, σίμωσέ τους κι αλληλεπιδράστε, σαρώνοντας τον φόβο!


Δεν θέλω με τίποτα να πιστέψω πως "η επιδημία μαύρης πανώλης" του σύγχρονου μεσαίωνα, που έχει αρχίσει να θερίζει τα πλήθη, έχει μολύνει (πνευματικά, ψυχικά, σωματικά), σε μη αναστρέψιμο στάδιο πλέον, ολόκληρο τον κοινωνικό οργανισμό...

 Αλλίμονό μας τότε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου