ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ιστορίες του νέου Μεσαίωνα…

 

 (η δική μου "γκρίνια" στο τέλος του άρθρου)

 

Και ω! του θαύματος! Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, αφού διαβουλεύθηκαν σχεδόν επί τρεις ώρες στο μέγαρο Μαξίμου, ανεφώνησαν το νέο χρησμό: Χαράτσι τέλος.

 

Ζήτω το «χαράτσι». Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, σαν άλλοι μοναχοί του Μεσαίωνα, βάφτισαν το κρέας ψάρι και εν μια νυκτί αντικατέστησαν το χαράτσι της ΔΕΗ με ένα νέο χαράτσι, το οποίο απλώς για τα μάτια του κόσμου ονόμασαν «ενιαίο φόρο ακινήτων».

 

Οπως έγινε γνωστό, οι τρεις αρχηγοί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να…βρουν λύση στο πρόβλημα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τις οδηγίες της τρόικας. Και τα κατάφεραν. Εμφάνισαν τη συμφωνία τους ως μια δήθεν μεσοβέζικη κατάσταση, που ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Στην ουσία, ικανοποιεί μόνο την τρόικα, η οποία διαβεβαιώνεται έτσι ότι η απαίτησή της για είσπραξη του χαρατσιού και το 2013 μέσω της ΔΕΗ έχει γίνει πλήρως αποδεκτή.

 

Ετσι απλά, μέσα σε ένα τρίωρο, πήγαν περίπατο όλοι οι λεονταρισμοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι δεν θα δεχθούν με τίποτα την παράταση του χαρατσιού το 2013, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νέο μέτρο και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις υποσχέσεις τους ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο οι πολίτες.

 

Η μόνη υποχώρηση που έγινε, μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η ηχηρή πολιτική υπαναχώρηση, είναι η πιθανότητα το «νέο χαράτσι» του 2013 να είναι κατά τι μειωμένο από το προηγούμενο. Γιατί, κατά τα άλλα, ο περίφημος ενιαίος φόρος ακινήτων παραπέμφθηκε μετά πολλών επαίνων να ισχύσει εξ ολοκλήρου από τις αρχές του 2014. Ο,τι ακριβώς δηλαδή απαιτούσε και η τρόικα. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά.

 

Αποδείχθηκε έτσι περίτρανα πως όλο αυτό το σκηνικό των αντιρρήσεων και των ενστάσεων, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κυρίως, ήταν ακόμη ένα πολιτικό θέατρο με καθαρά επικοινωνιακούς στόχους. Οι απειλές ότι δεν θα ψηφίσουν παράταση του χαρατσιού ήταν ψευδεπίγραφες. Πριν… τρόικα φωνήσαι, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία. Εγιναν «κορόνες» περί εθνικής ευθύνης και ανάγκης να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή, ως υπέρτατο αγαθό. Με κάθε τρόπο. Αυτοί μπορεί να είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Ο λαός όμως αντιλαμβάνεται την κοροϊδία. 

 

 

 Το διάβασα ΕΔΩ

 

σχόλια ανιχνευτή: τότε δεν μένει παρά να αποδείξει ο κόσμος το πόσο αντιλήφθηκε την κοροϊδία, γιατί αν μείνει μόνο στην αντίληψη...Μήπως υπήρχε έστω κι ένας, ακόμα και τα κομματόσκυλα-εξαιρούνται οι αθεράπευτα ηλίθιοι-που περίμενε να συμβεί κάτι διαφορετικό σ'αυτό το θέμα; Να κάνουν κάποια "υπέρβαση" της μέχρι τώρα εντεταλμένης αποστολής τους οι δυο "συγκυβερνήτες" που-και καλά-"κλωτσούσαν" για το χαράτσι;

ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, σε πρώτη άμεση φάση, ΤΩΡΑ! ΔΕΝ ΤΑ ΣΚΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! (εξάλλου τα'χουμε χιλιοπληρώσει, σε σημείο να μοιάζουμε με λεμονόκουπες που τις ζουλάνε για να βγάλουν και την τελευταία υποψία σταγόνας...) Τι θα μας κάνουν; Αν το 70%, ας πούμε, του ελληνικού λαού δεν τους ακουμπήσει ό,τι του έχει ή ΔΕΝ έχει απομείνει, τι θα του κάνουν; Θα τους χώσουν όλους φυλακή; Αφού αυτές ξεχειλίζουν! Θα χτίσουν καινούριες με ευρωπαϊκά κονδύλια ως "σωφρονιστικά δάνεια;" Θα προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις σπιτιών και μετατροπή του κόσμου σε ΑΣΤΕΓΟΥΣ; Κι ο κόσμος; Έχει αποχαυνωθεί τόσο τραγικά που θα το δεχτεί αβίαστα; Γιατί δεν αυτοκτονεί, αν είναι έτσι, μια ώρα αρχύτερα; Να μην κουράζεται και φθείρεται άλλο η τρόικα και οι ντόπιοι υπάλληλοί της, με τόσα κόλπα και μεθοδεύσεις! Κι αν, τελικά, δεν το δεχτεί ο κόσμος και στήσει οδοφράγματα σε πόλεις, πλατείες και γειτονιές, πού θα πρωτοπάνε οι ένστολοι "προστάτες της νομιμότητας;" Κι άραγε κι αυτοί από κάνα σκοτεινό πλανήτη  έπεσαν; ή είναι ψυχή και σώμα ταγμένοι στον άρχοντα του κακού, σαν τα ΟΡΚ στη διάσημη τριλογία του Τόλκιεν...Οι οικογένειές τους ΔΕΝ έχουν επιπτώσεις, ΔΕΝ στριμώχνονται άσχημα, ΔΕΝ νοιάζονται; Πόσα πια πρέπει να σε πληρώνουν για να απωλέσεις τελείως ό,τι σου δίνει ανθρώπινη υπόσταση;

Τι διάβολο συμβαίνει στη χώρα ετούτη γενικά, που πρέπει να κινδυνεύει η ίδια η ζωή κάποιου και της οικογένειάς του για να καταλάβει ότι ή θα αντιδράσει, θα πάρει και θα δώσει βοήθεια κι αλληλεγγύη και σε άλλους, που έχουν κοινές κι άμεσες ανάγκες και στόχους όσον αφορά παρόν και μέλλον, ή...θα δώσει, όπως πάει η κατάσταση σε βάρος του, χαιρετισμούς στον άγιο Πέτρο!

"Όλα για πάρτη σας! Να'ναι καλά τα κορόιδα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου