ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων κύναιδων.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

“Heavy metal”, Μαθήματα εξόρυξης χρυσού στον “αναπτυγμένο κόσμο”

Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί, όταν τα ποτάμια θα έχουν μολυνθεί, όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι νεκρά, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται.
 Ιθαγενείς Cree

" Στη πατρίδα τής “δικής μας”  El Dorado Gold, στον ανεπτυγμένο – μέλος των G8- και περιβαλλοντολογικά ευαίσθητο – όπως νομίζαμε- Καναδά , ο Joseph Shecapio  Blacksmith , για χρόνια ήξερε πως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Στενά μέλη της οικογένειας του είχαν πεθάνει νέα,  από  ασθένειες  ασυνήθιστες στους μαθημένους στην υγιεινή ζωή της υπαίθρου, ιθαγενείς Cree .
Οι τοπικοί ψαράδες έπιαναν  ψάρια χωρίς μάτια.
Ο Joseph υπεύθυνος περιβάλλοντος στο  Oujé Bougoumou, μια κοινότητα ιθαγενών Cree στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ, είχε υποψιαστεί πριν από  καιρό τη σχέση των παραπάνω με τις τοξικές επιδράσεις των  κοντινών σε αυτούς  εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Αλλά οι αξιωματούχοι του Κεμπέκ είχαν απορρίψει επανειλημμένα ως αβάσιμες τις ανησυχίες του,  υποβαθμίζοντας σκόπιμα τα στοιχεία της περιβαλλοντικής ζημιάς – π.χ τα παραμορφωμένα ψάρια και το μολυσμένο νερό –  προτρέποντας τους κατοίκους να συνεχίσουν  να τρώνε  τα αλιεύματά τους και να πίνουν το νερό !!!
Και ενώ ο Joseph  θα έμενε μια φωνή στην έρημο, η τύχη τον φέρνει να γνωρίσει τον Chris Covel ένα ειδικό περιβαλλοντολόγο από το New Hamshire των ΗΠΑ στην “απέναντι”  πλευρά των συνόρων.
Γίνονται καλοί φίλοι και ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη της ζωής τους: να ξεσκεπάσουν αυτό που η ηγεσία των Ιθαγενών Cree και η κυβέρνηση του Κεμπέκ κρύβουν με τρόπο εντελώς ανεύθυνο από τον ίδιο το λαό και να εκθέσουν  δημόσια  την θανατηφόρα κληρονομιά της εξόρυξης στο βόρειο Κεμπέκ.
Kαι μέσα  σε όλα αυτά συναντούν και  την αντίδραση της ηγεσίας του Μεγάλου συμβουλίου των Cree δημιουργώντας πρόσθετα ερωτηματικά για τον ρόλο τους.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ “Heavy Metal :A Mining Disaster In Northern Quebec” – “Βαρέα μέταλλα: μια μεταλλευτική καταστροφή στο βόρειο Κεμπέκ”, είναι η αξιοσημείωτη ιστορία της αναζήτησης και του αγώνα  για αλήθεια.
Αλήθεια, για το πόσα απόβλητα ρίχθηκαν  στο έδαφος των Cree.
Αλήθεια, για το ποιες είναι οι επιπτώσεις των τοξικών αποβλήτων από τις εξορυκτικές δραστηριότητες για την υγεία των ανθρώπων.
Αλήθεια,  γιατί η καταστροφή έχει αγνοηθεί από τις αρχές.
Μόλις ο Covel  ανακαλύπτει την ύπαρξη των νεκρών ζωνών  “kill zones”  στην περιοχή – περιοχές που δεν φυτρώνει τίποτα από την μόλυνση – στέλνει γρήγορα έδαφος και  νερό σε δείγματα αμερικανικού περιβαλλοντικού εργαστηρίου για δοκιμές.
Τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τους χειρότερους φόβους του, αναφέροντας σοκαριστικά υψηλά επίπεδα αρσενικού, κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων που συνδέονται με το χρυσό και τα ορυχεία χαλκού.
Οπλισμένοι με ακλόνητα δεδομένα, ο Joseph και ο  Chris  είναι βέβαιοι ότι η ηγεσία των Cree  θα αναλάβει δράση.
Όμως, προς έκπληξή τους, το Μεγάλο Συμβούλιο των Cree  ακυρώνει την συνέντευξη τύπου που θα έκαναν τα ευρήματά τους δημόσια γνωστά .  Μέσα σε λίγες μέρες γίνεται μια εκπληκτική ανακοίνωση: Σε αντάλλαγμα 3,5 δισ. δολάρια, η ηγεσία των Cree αναγγέλλει μια νέα σαρωτική συμφωνία με το Κεμπέκ, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω εξορύξεις και μεταλλεία  στα εδάφη τους. Προβλέπει μεταξύ  άλλων και την άρση της δικαστικής διαμάχης που είχαν για χρόνια  σχετικά με την προηγούμενη παράνομη εκμετάλλευση των εδαφών τους από την κεντρική κυβέρνηση.
Το Μεγάλο Συμβούλιο των  Cree  προχωρά στη συνέχεια (σε  συνεργασία  με την κυβέρνηση του Κεμπέκ) μια προσπάθεια να δυσφημίσει τις βασικές πτυχές της έρευνας του Covel και τα ευρήματα του  Shecapio-Blacksmith.
Σε αντίθεση με την εικόνα της, ως μιας απέραντης  ανέγγιχτης ερημιάς , ο Καναδάς είναι γεμάτoς με χιλιάδες παλιά ορυχεία – πάνω από 10.000 !!!, σύμφωνα με το MiningWatch του Καναδά. Τα περισσότερα  είναι ύποπτα για  μόλυνση και πολλά βρίσκονται κοντά σε κοινότητες ιθαγενών .
Η ταινία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  , υπενθυμίζοντας πως πίσω από την προπαγάνδα των μεταλλευτικών εταιριών και τους χειρισμούς της κοινής γνώμης κρύβεται η αδυσώπητη κατάληξη, των μη αναστρέψιμων  καταστροφών  στους τόπους που έχουν την “τύχη”  να λειτουργήσουν εντατικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Η μοίρα των Ιθαγενών Cree,  που βρίσκονται στον ΚΑΝΑΔΑ και όχι σε κάποιο τριτοκοσμικό κράτος, μαζί με τον υποκριτικό και ανεύθυνο ρόλο των πολιτικών  πρέπει τουλάχιστον να μας προβληματίσει."

( Ολόκληρη τη ταινία μπορείτε να την δείτε στα Αγγλικά on line στον πιο κάτω σύνδεσμο:
 http://www.cultureunplugged.com/play/6392/Heavy-Metal–A-Mining-Disaster-in-Northern-Quebec )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου