ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

(Βλέπει κι ακούει να μαθαίνει η Griekenland; Στο Βέλγιο, με τα σαφώς "χειρότερα νούμερα" που ανακοίνωναν εκεί ως τώρα...) "ΑΝΑΤΡΟΠΗ: το βέλγικο κράτος κράτος καταδικάστηκε από Δικαστήριο Βρυξελλών ν΄άρει όλα τα μέτρα για Covid19 εντός 30 ημερών!!Κρίθηκαν ως παράνομα!!!!"


"Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την απόφαση, είναι μια σημαντική μέρα για το κράτος δικαίου και για τη δημοκρατία. Το βελγικό κράτος έχει 30 ημέρες για να επανορθώσει, αλλά μέχρι τότε βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση δείχνει ότι ήταν σκόπιμο να καταγγείλει την αδυναμία της συνήθους νομικής βάσης..."

Το βελγικό κράτος καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο να άρει όλα τα μέτρα Covid εντός 30 ημερών. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση μεγάλης ανατροπής που προοιωνίζει διεθνείς εξελίξεις. Δημιουργεί ισχυρή νομολογία καθώς και το σκεπτικό της απόφασης είναι καταπέλτης αφού προβλέπει ότι το βέλγικο κράτος πρέπει ”να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να θέσει τέρμα στην κατάσταση της εμφανούς παρανομίας που απορρέει από τα μέτρα περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα». 

Η απόφαση ήταν απότοκος μιας αγωγής που ασκήθηκε από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Ligue des Droits Humains..(Στην Ελλάδα της "κυβέρνησης-αντιπολίτευσης-η ίδια συντεχνία", στη χώρα των "200 ετών από την παλιγγενεσία" και της σύγχρονης σιγής ασυρμάτου, υπήρξαν τέτοιες κινήσεις;)

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών διέταξε το βελγικό κράτος να άρει όλα τα μέτρα κατά του Covid-19 που ισχύουν επί του παρόντος στη χώρα εντός 30 ημερών, σύμφωνα με τη διαταγή της οποίας έλαβε γνώση η βέλγικη εφημερίδα η La Libre.

Οι αρχές έχουν πλέον 30 ημέρες για να προσαρμόσουν τις αποφάσεις τους στη ρυθμιστική νομοθεσία. Το βελγικό κράτος, εάν δεν σεβαστεί την προθεσμία που έθεσε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ ημερησίως.

Διγλωσσία του βέλγικου κράτους

Όλα άρχισαν όταν, στις 12 Μαρτίου, οι δικηγόροι του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Ligue des droits humains (LDH) και του φλαμανδικού ισοδύναμού του, της Liga voor Mensenrechten, υπέβαλαν προσφυγή ενώπιον του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών μετά από έφεση κατά του Βελγικού κράτους στις 22 Φεβρουαρίου.

Η LDH ήθελε να μάθει εάν τα μέτρα που εγκαθιδρύθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού – και, ως εκ τούτου, τα υπουργικά διατάγματα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης – σέβονται τις νομικές προδιαγραφές. Την Τετάρτη, επομένως, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των οργανώσεων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζοντας το βελγικό κράτος.

Η απόφαση διευκρινίζει ότι το βελγικό κράτος, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Εσωτερικών, πρέπει «να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να θέσει τέρμα στην κατάσταση της εμφανούς παρανομίας που απορρέει από τα μέτρα περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα».

Η απόφαση επισημαίνει το υπουργικό διάταγμα της 28ης Οκτωβρίου 2020 καθώς και τα διατάγματα που ακολούθησαν. Οι ελλείψεις θα συνδέονταν με τη νομιμοποιητική βάση που επικαλείται το Βελγικό Κράτος, στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος της 15ης Ιουλίου 2007. Από την άποψη αυτή, η απόφαση έδειξε μια «διγλωσσία» που είχαν οι αρχές από τον Υπουργό Εσωτερικών που σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ότι ο νόμος του 2007 δεν δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, αυτή είναι μια από τις νομικές βάσεις που επικαλείται η κυβέρνηση. Επομένως, η απόφαση την βλέπει ως «διγλωσσία».

Επομένως, η απόφαση ορίζει ότι όλα τα μέτρα που θεσπίζονται με αυτά τα υπουργικά διατάγματα πρέπει να αρθούν εντός 30 ημερών, με ποινή πρόστιμου 5.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης.

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών αλλά αυτό το τελευταίο δεν ήθελε να αντιδράσει προς το παρόν.

«Μια νίκη για τη δημοκρατία»
Για τους Audrey Lackner και Audrey Despontin, τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τις 2 ενώσεις, αυτή η απόφαση είναι μια ιστορική νίκη. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτήν την απόφαση, είναι μια σημαντική μέρα για το κράτος δικαίου και για τη δημοκρατία, επίσης χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι το δικαστήριο έκρινε τα μέτρα παράνομα δεδομένου ότι ο νόμος του 2007 (σημείωση του συντάκτη: μία από τις νομικές βάσεις των υπουργικών διατάγματα) δεν έχει εκδοθεί για τη διαχείριση μιας πανδημίας και ακόμη λιγότερο για ένα χρόνο. Είναι επομένως απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας νόμος και να οργανωθεί μια κοινοβουλευτική συζήτηση. Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει την ανάγκη για κοινοβουλευτική συζήτηση. “

“Το Συμβούλιο του Κράτους αναδιπλώθηκε στο κέλυφος του”

Η κοινοβουλευτική συζήτηση, στην πραγματικότητα, ξεκινά την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας αποκλειστικά για το σχέδιο νόμου για την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη θα επηρεάσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα; Όχι, υπενθυμίζει η Anne-Emmanuelle Bourgeaux, συνταγματολόγος στο UMons. «Το βελγικό κράτος έχει 30 ημέρες για να επανορθώσει, αλλά μέχρι τότε βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σημερινή απόφαση δείχνει ότι ήταν σκόπιμο να καταγγείλει την αδυναμία της συνήθους νομικής βάσης ».

Η συνταγματική εμπειρογνώμονας πιστεύει επίσης ότι, λόγω έλλειψης απάντησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ενάγοντες στράφηκαν σε άλλες δικαιοδοσίες για να πετύχουν. «Και οι ενάγοντες είχαν δίκιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν πολύ επιεικές με τα υπουργικά διατάγματα που ελήφθησαν, ενώ διαδραματίζει ρόλο προστάτη των κηδεμόνων των ελευθεριών των δικαιωμάτων των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδιπλώθηκε στο κέλυφος του αντί να προστατεύσει από απειλές και εισβολές τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι κρίμα, αλλά η απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη ξαναβάζει τα πράγματα στη θέση τους. Και μας υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από όλα ».lalibre.be 31/3/21 Όλες οι μεγάλες εφημερίδες του Βελγίου όπως η lesoir,dh,lalibre παίζουν σήμερα αυτή την είδηση.


Tην είδηση μεταδίδει και η γαλλική francesoir. Στη ρίζα αυτής της πρωτόγνωρης νίκης βρίσκονται 2 γυναίκες οι κυρίες Audrey Lackner και Audrey Despontin που εκπροσώπησαν τις 2 Ενώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του βέλγικου κράτους.

Σύμφωνα με την κα. Lackner,το δικαστήριο ουσιαστικά στηρίχθηκε στο ότι η νομική βάση στην οποία θεμελιώθηκε η λήψη των υπουργικών διαταγμάτων δεν ήταν έγκυρη. H LDH και η Liga voor mensenrechten εισήγαγαν ένα αίτημα μπροστά στο δικαστήριο εδώ και κάποιες εβδομάδες στοχεύοντας ν΄αναγκαστεί το κράτος ν΄αναστείλει τα αποτελέσματα του υπουργικού διατάγματος της 28ης Οκτώβρη 2020 και των διαδοχικών του τροποποιήσεων. Οι δικηγορίνες των ενώσεων υποστήριξαν ότι αυτά τα διατάγματα “θεμελιώνονται σε νομικές βάσεις αναντίστοιχες και είναι συστηματικά εξαιρεμένες από τη διαβούλευση με το νομοθετικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης. “Ωστόσο, μετά από ένα έτος κρίσης στην υγεία, το επείγον δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για να αποφευχθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν,τόνισαν οι δικηγόροι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου