ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Έχεις δική σου άποψη;



Εγώ θα σου πω γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Εγώ που ξέρω και σε καταλαβαίνω. Ξέρω τι πρέπει να σκέφτεσαι και σου το επιβάλλω πριν προλάβεις εσύ να το σκεφτείς. Έτσι νομίζεις πως μεταφέρω τη δική σου σκέψη και λες «ναι αυτό είναι».

 


Από παλιά οι δημαγωγοί, οι ηγέτες, οι εξουσιαστές μιλούσαν εν ονόματι του κοινού τους, του λαού, με άλλα λόγια των πολλών, προλαμβάνοντας κάθε διαφορετική σκέψη. Τα λόγια τους αντιλαλούσαν μοναχά μες στην αρένα, χωρίς αντίλογο, χωρίς κάποιος να μπορεί να τα κρίνει ή  να τα επεξεργαστεί, εφόσον πρόκειται φυσικά για μονόλογο και όχι για δημιουργικό διάλογο.

Αυτή η συνύπαρξη μπορεί να υφίσταται μόνο με έναν τρόπο. Με την απόλυτη πίστη και το φανατισμό. Υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή: η έμμεση αδιαφορία για τα κοινά και η αποποίηση των ευθυνών που συνεπάγονται.

Για να μπορέσει να συντηρηθεί αυτή η βολική κατάσταση για τους δυνάστες μας , η εφαρμογή της ξεκινά από την παιδική ηλικία. Με την επιβολή της γνώμης των γονιών σου με τη χαρακτηριστική φράση "γιατί το λέω εγώ" και  μίας αυταρχικής και παραπλανητικής εκπαίδευσης.
 Όταν λέω αυταρχικής δεν εννοώ το «ξύλο», αλλά μίας στρατιωτικού τύπου εκπαίδευσης που καθηλώνει μαθητές σε θρανία για ώρες, που δεν πρέπει να μιλάνε , να γελάνε και να ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά τις ξένες προς αυτούς πληροφορίες που μεταφέρει με άχαρο τρόπο κάποιος δάσκαλος –αυθεντία, ο οποίος κατά τα άλλα έχει έδρα και όχι ένα θρανίο όπως όλοι οι μαθητές και φουσκωτή καρεκλίτσα για να μην πιάνεται ο ... ενώ έχει δικαίωμα να σηκώνεται σε αντίθεση με τους μαθητές που πρέπει να κάθονται  μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι και σαν τον σκύλο του Pavlov να τρέξουν να προλάβουν να φάνε και να παίξουν για να ξεπιαστούν  πριν ξεκινήσει πάλι το μαρτύριο.

Όλα αυτά αποτελούν την προπαρασκευή για τους μετέπειτα «πολίτες» μίας δημοκρατικής και ευνομούμενης κοινωνίας όπως τους μαθαίνουν.


Όταν έχεις μάθει τόσο καιρό να υπακούς κάποιους από πάνω που υποτίθεται ξέρουν τι τους γίνεται και σε καθοδηγούν σωστά, δε θα τους αναζητήσεις και στη συνέχεια της ζωής σου;

Έρχονται λοιπόν και σου παρουσιάζουν ότι θέλουν σαν τετελεσμένο γεγονός.
Από τη μία οι πολιτικοί που σου λένε (κατά πρόσωπο, αλλά που να καταλάβεις γιατί): 
"Ο λαός θέλει σταθερότητα και εμείς του την προσφέρουμε."

Κι εσύ λες ναι, σταθερότητα θέλω, που να έχω τώρα ντράβαλα με διαφοροποιήσεις και επαναστάσεις (το πήγα λίγο μακριά). 
Όλα θα πάνε καλά, υπάρχει ελπίδα (η λεγόμενη απέλπιδα).

Ύστερα έρχονται οι δημοσιογράφοι, να ερμηνεύσουν τα ανερμήνευτα , να σου πουν όποια είδηση τους συμφέρει με τον τρόπο που τους συμφέρει και να κάνουν και το καθιερωμένο κουτσομπολιό  στα παράθυρα, εκφράζοντας  «τη γνώμη τους» που δε μπορεί , θα γίνει και δική σου.

Αλλά το πιο ξεχωριστό  όπλο τους σε κάθε περίπτωση είναι η δική σου (;) άποψη, κομμένη και ραμμένη πάνω στις δικές τους ερωτήσεις: οι δημοσκοπήσεις.

 Είναι η μεγαλύτερη απάτη και μπλόφα όλων των εποχών! Παρερμηνεύουν και κατευθύνουν τις απαντήσεις (των δήθεν και πόσων και ποιών  και ποιας ηλικίας; κλπ),  κάνοντας σχόλια του τύπου « οι πολίτες μας λένε ξεκάθαρα αυτό ή εκείνο, θέλουν αυτό αλλά κι αυτό».
 Εδώ υποθάλπεται η επιβολή της κοινής γνώμης , της δικής τους όμως γνώμης που έχουν το θράσος να παρουσιάζουν σαν δική σου, δική μας.

 Λες και υπάρχει κοινή γνώμη, κοινός άνθρωπος, κοινή ζωή...

Πάντα τίθεται το ερώτημα ακόμα και  στον πιο ελεύθερο και ανεξάρτητο νου:
Η άποψη που έχω είναι δική μου ή μου έχει εντυπωθεί και επιβληθεί χωρίς να το καταλάβω;

Είναι μία αξιοπρόσεκτη απορία.

Το θέμα είναι να μη σταματήσεις  ποτέ να την επαναλαμβάνεις.

Τότε υπάρχει η πιθανότητα να πάρεις και την απάντηση.



 νάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου