ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ποιά είναι η δική σου προτεραιότητα;




Καθημερινά έχουμε όλοι υποχρεώσεις.
Πρέπει να ανταποκριθείς σε όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις κι αν έχεις παιδιά να ικανοποιήσεις τις ανάγκες τους.
Και μέχρι εδώ ακούγονται όλα φυσιολογικά, αλλά μήπως έχουμε ξεπεράσει τα όρια;
Που βρίσκεσαι εσύ με εσένα μέσα σε όλο αυτό τον πανικό;
Ζούμε συνέχεια για να υπηρετούμε ένα υποθετικό μέλλον, παραμελώντας το παρόν.
Οι δικαιολογίες άπειρες.
Έχω πολύ δουλειά , τρέχω , είμαι κουρασμένος -η... και ίσως να είσαι. Από τι;
Από τη μάταιη προσπάθεια να καρπωθείς ένα μέλλον που ποτέ δεν έρχεται, ποτέ δε συναντάς.
Μία ατελείωτη κούρσα χωρίς τερματισμό.
Μας λένε ότι η ζωή είναι γεμάτη βάσανα και ότι αυτά τελειώνουν όταν πάψεις να ζεις.
Κι εμείς σαν ηλίθιοι το επιβεβαιώνουμε.
Κι αν μας έμαθαν πως η ζωή είναι σκληρή και άδικη και πρέπει να αγωνιζόμαστε ακατάπαυστα , είναι γιατί αυτό αποτελεί τη σαπισμένη, δύσοσμη νοοτροπία τους.
 Γιατί μόνο ένας υποτελής (στα όρια του δούλου) δουλεύει σκληρά και ασταμάτητα, για να επιβραβευθεί από την κοινωνία (ο άξιος!), αλλά να καταρρακωθεί  από την προσωπική του ζωή.
Δεν ξέραμε ότι ήρθαμε στη ζωή για να παλεύουμε για το αυτονόητο.... ότι ζούμε!

Κι αν οι ρυθμοί είναι φρενήρεις και σ΄ αυτό το ρυθμό χορεύουμε καθημερινά αγκαλιά με ''τα πρέπει'', θα ''πρέπει''  να σκεφτούμε πόσες στιγμές πάνε χαμένες.
Το αστείο είναι πως οι απαιτήσεις των κρατούντων έγιναν απαιτήσεις των υποτελών.
 Γιατί  οι πρώτοι κατάφεραν να πείσουν τους δεύτερους ότι η σκληρή δουλειά αποτελεί μια μεγάλη αξία της ζωής.
Τα παιδιά δε θέλουν να διαβάσουν για το σχολείο , αργότερα όμως  μέσω της στείρας γνώσης θα περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο που θα το έχουν διαλέξει με στόχο την ''αγορά  εργασίας'' , εξασκώντας  μία εργασία, 8, 9 ή 10 ή και περισσότερες (πλέον)ώρες , που μπορεί και να απεχθάνονται.
Όλα ένα καλοστημένο παραμύθι στα μέτρα και τα σταθμά της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Άμεση εξυπηρέτηση των στόχων της (και με όλα τα κομφόρ)  επιτυγχάνεται από το σημαντικότερο ''κύτταρο της κοινωνίας'', την οικογένεια. Με σύμμαχο τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο σε ''επικυρώνουν'' αν έχεις  τελειώσει το πανεπιστήμιο , έχεις μεταπτυχιακό ή master, μιλάς τρεις ξένες γλώσσες και κάνεις και σπαγγάτο.
Όλα αυτά για να ανταμειφθείς μισθολογικά με ψίχουλα ή να μη βρίσκεις δουλειά γιατί έχεις υπερβολικά προσόντα!
Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι θα επαναλάβεις τα λάθη των γονιών σου , επιβάλλοντας την ίδια νοοτροπία στα δικά σου παιδιά , ξεχνώντας (;;;) το προσωπικό σου μαρτύριο. ''Γιατί έτσι είναι τελικά το σωστό και έτσι πρέπει''.
Τόσο ''μικρός'', τόσο βολεμένος, τόσο απερίσκεπτος...

Και ξεχνάς πάλι το πρωταρχικό ερώτημα: Γιατί ερχόμαστε σ' αυτή τη ζωή;
Μπορεί να μην ξέρουμε από που προήλθαμε και που ακριβώς πάμε, όμως ένα είναι σίγουρο:
Δεν είμαστε τυχαία εδώ.
Αν ο ''δημιουργός'' είχε καλή ή κακή πρόθεση ίσως και να μη μας αφορά.
Γιατί έκανε το ''λάθος'' να μας δώσει πνεύμα , ψυχή και συναισθήματα.
Σκοπός μας είναι να εξυψώσουμε το πνεύμα, να ''γεμίσουμε '' την ψυχή μας και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας.
Αν δε θέλουμε να ζούμε ''παρεμπιπτόντως''...




                                                                                                                                             

νάμα





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου