ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το Ισραήλ διατάζει την κατεδάφιση 8 χωριών στη Δυτική Όχθη για να έχει πεδίο ασκήσεων

alt

Posted by filistina


Το Ισραήλ σχεδιάζει να κατεδαφίσει 8 χωριά στη Δυτική Όχθη για να χρησιμοποιήσει την περιοχή ως πεδίο ασκήσεων του στρατού, μετέδωσε τη Δευτέρα η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.
 Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε τα σχέδια κατεδάφισης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, την Κυριακή. Οι κάτοικοι των χωριών νοτίως της Χεβρώνας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εκτάσεις τους τα «σαββατοκύριακα» και στις εβραϊκές γιορτές καθώς και σε δύο περιόδους του ενός μήνα κάθε χρόνο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν θα κάνουν ασκήσεις στην περιοχή.
 Το Ισραήλ θεωρεί τους 1.500 κατοίκους των χωριών Khirbet al-Majaz, Khirbet al-Tabban, Sfai, Khirbet al-Fakheit, Halaweh, Mirkez, Jinba και Kharoubeh ως καταληψίες, παρόλο που τα χωριά προϋπήρχαν της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ για πάνω από 100 χρόνια, από τη δεκαετία του 1830.
 Προηγούμενες διαταγές εκκένωσης εναντίον των κατοίκων των χωριών είχαν παγώσει από το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο.
 Το 1999 πάνω από 700 κάτοικοι είχαν εκδιωχθεί λόγω «παράνομης κατοικίας σε πεδίο βολής» και οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είχαν κατάσχει περιουσίες και είχαν γκρεμίσει κτίσματα και πηγές. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων και οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είχαν επιτρέψει στους κατονομαζόμενους ως ενάγοντες να επιστρέψουν αλλά όχι στους συγγενείς τους. Στο μεταξύ πολλοί κάτοικοι δεν είχαν που να επιστρέψουν πια.
Το Ισραήλ ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι μια έρευνα που διεξήχθη το 2000 βρήκε ότι δεν υπήρχαν μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή. Ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι χωριανοί έχουν μόνιμες κατοικίες στη Γιάτα, μια κοντινή κωμόπολη.
 Οι κάτοικοι των χωριών, ο Σύλλογος για τα δικαιώματα του πολίτη στο Ισραήλ (ACRI) και η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’ Tselem παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά. Σύμφωνα με αυτούς τα 12 χωριά της περιοχής– 4 εκ των οποίων με 300 κατοίκους, ο Μπαράκ δέχτηκε να αφήσει –  είναι φυσικές επεκτάσεις των κοινοτήτων που ζουν σε σπηλιές, οι οποίες απαντώνται στην περιοχή. Σε κάποια από αυτά τα χωριά, σπίτια από ακατέργαστη πέτρα είχαν χτιστεί ακόμα και πριν το 1967.
Η σύνδεση με τη Γιάτα είναι φυσική – και χαρακτηριστική των πολλών κοινοτήτων-δορυφόρων που αναπτύχθηκαν ανά τους αιώνες στην ιστορική Παλαιστίνη. Για πολλές γενιές οι κάτοικοι των σπηλιών ήταν αγρότες και βοσκοί, που παρήγαγαν γάλα και τυρί και έχουν διατηρήσει τον τρόπο ζωής τους έως και σήμερα, ενώ έχουν ενσωματωθεί στη Γιάτα ως αποτέλεσμα των σύγχρονων αναγκών, όπως η ανάγκη να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είχαν ανακηρύξει κάπου 30.000 ντούναμ (7.500 εκτάρια) στην περιοχή, ως κλειστή στρατιωτική ζώνη, τη δεκαετία του ’70.  Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι επιτρέπεται να παραμείνουν σε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.
Μέχρι το 1997, οι κάτοικοι των σπηλιών συνέχιζαν να ζουν στις κοινότητές τους ανενόχλητοι – κάτι που σύμφωνα με τους ενάγοντες είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι θεωρούνταν εκείνη την εποχή ως μόνιμοι κάτοικοι. Παρόλα αυτά, όπως συνέβη σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης το οποίο υπό τις συμφωνίες του Όσλο χαρακτηρίστηκε ως Περιοχή C – υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο – οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να χτίσουν περισσότερες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κλινικών, για να ικανοποιήσουν τη φυσική τους ανάπτυξη. Αυτές οι κοινότητες δεν συμπεριλήφθηκαν στα μεγάλα σχέδια που έγιναν για την οικοδόμηση των εποικισμών της περιοχής, και έτσι, μέχρι σήμερα, αυτά τα χωριά δεν είναι συνδεδεμένα με το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτροδότησης.


Στην διάρκεια των 5 ετών του αποκλεισμού της Γάζας το Ισραήλ έχει σκοτώσει 2.300 Παλαιστινίους. 

 Posted by Sylvia

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών υποφέρει από ελλείψεις που σχετίζονται με υποσιτισμό πέρα από τα εγκληματικά ψυχολογικά τραύματα που τους προκαλούνται ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
   Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σχεδόν σκοτώσει 2.300 Παλαιστίνιους και τραυματίσει περίπου 7.700 στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όπως αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
  Το 27 τοις εκατό των θανάτων στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, όπου αναδεικνύονται οι επιδράσεις του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
 Καθώς ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ μπαίνει στο έκτο έτος, οι προειδοποιήσεις αλλά και οι αντιδράσεις σχετικά με τις συνθήκες στη Γάζα, ολοένα αυξάνονται και εντείνονται.
 Εκθέσεις από τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τον αντίκτυπο των πέντε ετών της πολιορκίας δίνουν την ζοφερή εικόνα της κατάστασης, όπου αποδεικνύεται, πως ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, δεν είναι απλώς μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας που επέβαλε στην περιοχή μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την Χαμάς, αλλά υπάρχει καθαρός στόχος ώστε να πάψει η ανάπτυξη στη Γάζα αλλά και να αφανίσει τους Παλαιστινίους.
   H πολιορκία του Ισραήλ έχει επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της ζωής στη Γάζα. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, όπως η καχεκτική ανάπτυξη και η αναιμία, καθώς και από έντονα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν προκαλέσει οι διαρκείς επιθέσεις και οι συνθήκες που βιώνουν.
  Οι νέοι της Γάζας, έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές ως προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, γεγονός που συμβάλει στην έλλειψη δυνατοτήτων ανάπτυξης της οικονομίας στη Γάζα.
  Η πολιορκία της Γάζας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και για τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία δεν θα κρίνει με επιείκεια  τον ρόλο που διαδραμάτισε η αυτο-αποκαλούμενη «διεθνής κοινότητα» ως προς την βοήθεια και την συνέργεια στην σκληρή πολιτική του Ισραήλ και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Εκατοντάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.
Η οργάνωση "Save the Children and Medical Aid for Palestinians" δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του αποκλεισμού για την υγεία των παιδιών στη Γάζα.  Οι οργανώσεις προειδοποιούν πως "η μόνη πηγή νερού της Γάζας έχει γίνει πλέον πάρα πολύ επικίνδυνη, καθώς το νερό που πίνουν είναι γεμάτο λιπάσματα και ανθρώπινα απόβλητα,"  σημειώνοντας ότι η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με περισσότερα από 4,500 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ένα δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση προσθέτει:
Από την εποχή που ξεκίνησε ο αποκλεισμός, ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών που υποβάλλονται σε θεραπεία για υδαρής διάρροια έχει διπλασιαστεί. Από τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που εντοπίστηκαν μερικά συνδέονται και με τον καρκίνο και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τις εγκύους.
Το αποχετευτικό σύστημα της Γάζας έχει εντελώς διαλυθεί, μεγάλο μέρος του καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας είναι είτε υπερφορτωμένες  ή υπάρχει έλλειψη καυσίμων. Υπάρχουν ανοιχτοί βόθροι δίπλα στα σπίτια οικογενειών και μόλις τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, τρία παιδιά πνίγηκαν στους ανοιχτούς υπονόμους.
Οι οργανώσεις προσθέτουν ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών από και προς τη Γάζα, καθώς και η μακροχρόνια φτώχεια, ως αποτέλεσμα της παράλυσης της οικονομίας της Γάζας, σημαίνει πως  "οι οικογένειες αδυνατούν να αγοράσουν θρεπτικές τροφές και είναι λιγότερο ικανές να παράγουν θρεπτικά τρόφιμα για τους εαυτούς τους. "  Πράγματι, το ένα τρίτο των παιδιών στη Γάζα ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο υποσιτισμός, και οι σχετικές ασθένειες, όπως η αναιμία και ο νανισμός ως εκ τούτου βρίσκονται σε άνοδο στη Γάζα.
Εν τω μεταξύ, η έκθεση των οργανισμών αναφέρει πως,  "από το 2007, 605 παιδιά στη Γάζα έχουν σκοτωθεί,  ενώ έχουν τραυματιστεί 2,179 αποτέλεσμα των άμεσων επιθέσεων, και 60 παιδιά σκοτώθηκαν και 82 τραυματίστηκαν σε άλλες μάχες."
Ο Νορβηγός γιατρός Mads Gilbert σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην  Electronic Intifada,είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι 17,6 χρόνια στη Γάζα και το 58 τοις εκατό των κατοίκων της Γάζας είναι 18 ετών ή νεότεροι.
  Πέντε Χρόνια αποκλεισμού
 Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κυκλοφόρησε ένα δελτίο με γεγονότα και αποδείξεις περιγράφοντας την επίδραση των πέντε ετών της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας.
 Ο αντίκτυπος της πολιορκίας στην οικονομία της Γάζας αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις στατιστικές, για παράδειγμα, 34 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Γάζας, από το οποίο οι μισοί είναι νέοι, είναι άνεργοι. Επίσης, εξαιτίας των περιορισμών του Ισραήλ το 35 τοις εκατό των γεωργικών εκτάσεων της Γάζας και το 85 τοις εκατό των αλιευτικών υδάτων είναι εντελώς απρόσιτα. Οι περιορισμοί της αλιείας έχουν επηρεάσει σημαντικά την επιβίωση 35,000 ανθρώπων, ενώ όπως εκτιμάται 75,000 τόνοι προϊόντων χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των περιορισμών διακίνησης, σύμφωνα με το OCHA.
Η έκθεση του OCHA σημειώνει και έναν επιπλέον κίνδυνο στη Γάζα ως προς την εργασία και τις κατασκευές.  "Από την εντατικοποίηση του αποκλεισμού το 2007, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 172 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 318 έχουν τραυματιστεί, ενώ εργάζονται στις σήραγγες μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου" - οι οποίες αποτελούν τις μόνες διεξόδους ζωής που έχουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, χάρη του ερμητικού κλεισίματος των ελεγχόμενων διαβάσεων από το Ισραήλ με τη Γάζα.
 Επιπτώσεις για όλες τις πτυχές της ζωής στη Γάζα
Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Δίκτυο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων επεσήμανε σε δήλωση του πως ο αποκλεισμός της Γάζας  παραβιάζει χρόνια τώρα μια σειρά βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το "δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην τροφή, στο νερό, στο βιοτικό επίπεδο και στην κατάλληλη στέγαση." Και προσθέτει: "Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει ότι το κλείσιμο της Λωρίδας της Γάζας συμπεριλαμβάνεται στις μορφές των θεμιτών στόχων της πολιτικής του για "οικονομικό πόλεμο" εναντίον των κυβερνητικών Αρχών στη Γάζα. Το διεθνές δίκαιο όμως είναι σαφές: ο αποκλεισμός τους αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας απέναντι σε ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ".
 Ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα φάρμακα.
Εν τω μεταξύ, στη Γάζα έχει εξαντληθεί το 42 τοις εκατό των βασικών φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι "το Ισραήλ δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας στη Γάζα να στείλει τον ιατρικό τους εξοπλισμό για  επισκευή" -  γεγονός που επηρεάζει το σύστημα υγείας στη Γάζα και του αφαιρεί την ικανότητα να παρέχει σωτήρια θεραπεία.
Το Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an προσθέτει, επικαλούμενο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  "κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διήρκεσε τρεις εβδομάδες το Δεκέμβριο του 2008, 15 από τα 27 νοσοκομεία καθώς και 45 κλινικές υπέστησαν τεράστιες ζημιές".
Το Ισραήλ εμπόδισε την μετακίνηση ασθενών για εξειδικευμένη θεραπεία έξω από τη Γάζα, καθώς και εξειδικευμένους γιατρούς να πάνε στην περιοχή για να συμβάλλουν στη θεραπεία τους. Επίσης έχουν εμποδίσει  εθελοντικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στην ιατρική θεραπεία και φροντίδα των κατοίκων της Γάζας.
"Οι 5 πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αίτημα για παραπομπή ασθενών σε πιο εξειδικευμένη θεραπεία έξω από την Γάζα είναι για καρδιαγγειακά νοσήματα, ογκολογικά, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, νευροχειρουργικά, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
Τα Παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι τα πιο εξειδικευμένα κέντρα αλλά το Ισραήλ έχει αρνηθεί τα αιτήματα σε σχεδόν 12.000 ασθενείς.
"Στα τελευταία δύο χρόνια, 618 ασθενείς κλήθηκαν για ανάκριση από την ασφάλεια του Ισραήλ μετά την αίτηση τους για να πάρουν άδεια, ώστε να επισκεφτούν τα νοσοκομεία έξω από την Γάζα" αναφέρει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας.
Τα βασικά Παλαιστινιακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όμως συχνά το Ισραήλ έχει απαγορεύσει σε γιατρούς από τη Γάζα να συμμετάσχουν στα εκεί σεμινάρια κατάρτισης.
 

















Πηγή  :   http://omniatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου