ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Πολιτική του κεφαλαίου και οι δολοφονίες των εργατών στην Τουρκία - Ακρατη αστυνομική καταστολή στην Τουρκία (Βίντεο)


" Η κυβέρνηση του Ερντογάν και οι προηγούμενες από τότε που εφαρμόζουν την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και εν μέρει της ΕΕ προχώρησαν σε όλα τα επίπεδα σε ιδιωτικοποιήσεις και σχεδόν σε όλους τους κλάδους δημιουργήθηκαν τεράστιες εταιρίες με πολύ μεγάλα κέρδη. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις αυξήθηκαν κατά 200% τα ατυχήματα. Στα ανθρακωρυχεία και σε άλλους κλάδους δεκάδες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα δουλεύουν σ' αυτά ανασφάλιστοι. Γιατί η Τουρκία ταυτόχρονα κατάντησε παράδεισος παράνομων εργασιών μαζί με την πολιτική του ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. 
Φαίνεται λοιπόν για ποιον ήταν και ποιον ωφέλησε η ανάπτυξη της Τουρκίας.... Όμως η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των μαζών δείχνει ότι οι μάζες όλο και περισσότερο οπλίζονται με μία εμπειρία που λέγεται αντίσταση."

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Πριν λίγες μέρες σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη πόλη Σόμα της Μάνισα που κόστισε τη ζωή μέχρι στιγμής 302 εργατώνκαι θα δούμε τις επόμενες μέρες πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός.

Καταρχήν για τους αγνοούμενους, τραυματίες δεν υπάρχει σαφές αριθμός γιατί οι δηλώσεις της εταιρίας "Σόμα" και του υπουργείου δεν συμπίπτουν.
Η εταιρία ανακοινώνει ότι έχει 6370 εργαζομένους και την ώρα της έκρηξης υπήρχαν μέσα πάνω από 700 εργάτες επειδή ήταν η αλλαγή βάρδιας, ενώ ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η εταιρία δεν είχε ανασφάλιστους εργαζομένους. Το ΙΚΑ όμως δηλώνει ότι οι  εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι της εταιρίας είναι 2900. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι ήταν παράνομοι και "ανήλικοι" οπότε και το υπουργείο και η εταιρία μπορεί να κρύψει τον πραγματικό αριθμό αγνοουμένων ή δολοφονημένων. 

Η έκρηξη δεν ήταν απρόοπτη. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Evrensel, 17 μέρες πριν την έκρηξη ο ηλεκτρολόγος της εταιρίας είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις τεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρίας. Οντως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η έκρηξη προήλθε απ' τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι το γεγονός αυτό ούτε είναι το πρώτο αλλά ούτε θα είναι το τελευταίο. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια είδους "ατυχήματα" είχαν γίνει στις  πόλεις Κοζλού, Αρμουττσούκ, Καραντόν που είχαν κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων εργατών. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία επέμενε να μην υπογράψει το άρθρο 176 της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που προβλέπει την ασφάλεια εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία.

Το 2014 ο αριθμός των εργατών που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα εκτός απ' αυτό είναι 400. Ενώ από το 2000-2014 συνολικά 14.000. Τα περισσότερα ατυχήματα έγιναν σε ανθρακωρυχεία, ναυπηγεία, οικοδομικές εργασίες και άλλα. 


Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ανθρακωρυχείου που εγκαινιάστηκε πριν 2 χρόνια με τη συμμετοχή υπουργών δήλωσε τότε ότι είναι ένα από τα πιο ασφαλή ανθρακωρυχεία στην Ευρώπη. Μάλιστα με υπερηφάνια ανακοίνωνε ότι έχουν "δωμάτια έκτακτης ανάγκης" όπου την ώρα ατυχήματος μπορούν να επιβιώσουν μέσα για ένα μήνα οι εργαζόμενοι. Ολα αυτά αποδείχτηκαν ψέματα. Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε τη στενή σχέση του ιδιοκτήτη της εταιρία με τον Ερντογάν και το κυβερνητικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν και οι προηγούμενες από τότε που εφαρμόζουν την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και εν μέρει της ΕΕ προχώρησαν σε όλα τα επίπεδα σε ιδιωτικοποιήσεις και σχεδόν σε όλους τους κλάδους δημιουργήθηκαν τεράστιες εταιρίες με πολύ μεγάλα κέρδη. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μαζί τις ιδιωτικοποιήσεις αυξήθηκαν κατά 200% τα ατυχήματα. Στα ανθρακωρυχεία και σε άλλους κλάδους δεκάδες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα δουλεύουν σ' αυτά ανασφάλιστοι. Γιατί η Τουρκία ταυτόχρονα κατάντησε παράδεισος παράνομων εργασιών μαζί με την πολιτική του ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Φαίνεται λοιπόν για ποιον ήταν και ποιον ωφέλησε η ανάπτυξη της Τουρκίας.

Η δολοφονία των εργατών στη Σόμα προκάλεσε αντίδραση πλατιών μαζών και σχεδόν σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν οι πλατείες μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης όπου συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Εκατομμύρια εργάτες και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους μαζί με τους νέους, επαγγελματοβιοτέχνες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους κ.λπ. Το χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων ήταν η καθοριστική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Σε εκατοντάδες εργοστάσια οι εργάτες κήρυξαν απεργία και κατέβηκαν στους δρόμους. Όπως και στον δημόσιο τομέα. Η δύναμη των εργατών ενώθηκε με τη δύναμη των καταπιεσμένων στρωμάτων στις φτωχές γειτονιές. Μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και οπαδοί των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις αλλά και κανένας δημοκρατικός φορέας δεν έμεινε σιωπηλός.

Είναι βέβαιο ότι μαζί με την εξέγερση του πάρκου Γκεζί δυνάμωσε και ενισχύθηκε μία αγωνιστική παράδοση η οποία αγκαλιάζει τις πλατιές μάζες, με κύριο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά τους εργάτες και εργαζόμενους.

Γι' αυτό το λόγο ο Ερντογάν γίνεται όλο και περισσότερο επιθετικός ενάντια στον λαϊκό ξεσηκωμό. Όμως η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των μαζών δείχνει ότι οι μάζες όλο και περισσότερο οπλίζονται με μία εμπειρία που λέγεται αντίσταση.  

Βίντεο: http://youtu.be/iJVU0Eztr3g

Aπό ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Εμείς το διαβάσαμε στο ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου