Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Πείραμα του Μίλγκραμ: "Τι είχες Γιάννη; τι είχα πάντα."


Ως εισαγωγή:
α) Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι ήταν το διαβόητο "πείραμα του Μίλγκραμ" δεν έχετε παρά να ανατρέξετε σε αυτή την ανάρτηση: Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ-Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

 β) Δυστυχώς οι κάθε είδους παγκόσμιοι εξουσιαστές και χειριστές της ανθρώπινης αντίληψης και των συλλογικών αντανακλαστικών υποταγής και πνευματικής παράκρουσης, γνωρίζουν πολύ καλά τις τεχνικές και κατέχουν όλα τα επιστημονικά μέσα για να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε αγελαία, ευπρόβλεπτα, αυτοματοποιημένα κοπάδια! Κι αυτό είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Που στο πέρασμα των αιώνων έμαθε από τις αστοχίες της, εκσυγχρονίστηκε και εξελίχθηκε με επιστημονική μεθοδολογία σε όλες τις παραμέτρους και τους τομείς έρευνας-σχεδιασμού-εκτέλεσης και προέβλεψε κάθε αντίδραση των "πειραματόζωων" πριν την εφαρμογή των project κοινωνικής μηχανικής μαζικής κλίμακας.  Επιδρώντας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ψυχολογίας και εκδήλωσης συμπεριφοράς. Ο μαζάνθρωπος, όσο παραμένει εύπιστος κι εξαρτημένος από την κάθε λογής "αυθεντία"(όπου "αυθέντης"=ο αφέντης, ο κύριος) κι όσο δεν καλλιεργεί με σθένος την αυτάρκεια της προσωπικότητάς του και δεν υπερασπίζεται με νύχια και δόντια την αυτονομία και προέκταση της συνειδητότητάς του, δεν έχει καμία ελπίδα να ξεφύγει από το στάδιο του αγελαίου μακάριου και, συνάμα, διεστραμμένα επικίνδυνου για τους ομοίους του δίποδου. Για να προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο, εξελικτικό άλμα...   Η διαχρονική πτώση του μαζάνθρωπου... Και να δραπετεύσει, κάποτε, από τα λιμνάζοντα ύδατα της τρισάθλιας στάνης, αυτής όπου ο ίδιος ο άνθρωπος επέτρεψε να τον καθηλώσουν οι ευφυείς "ποιμένες" και αυτοανακηρυγμένοι ιδιοκτήτες του. Κι όλοι ξέρουμε στο τέλος πού καταλήγουν τα αμνοερίφια, είτε άσπρα είτε μαύρα, σωστά;
 Συνδέστε το πολύ ανησυχητικό παρακάτω άρθρο και με αυτό: Από τα "ευγενή πειράματα" του MK ULTRA έχει περάσει πολύς καιρός...
                                                                             
ανιχνευτής


Επαναλήφθηκε το διάσημο πείραμα του Μίλγκραμ: 9 στους 10 ανθρώπους θα έκαναν πρόθυμα ηλεκτροσόκ στους άλλους
  "Ίσως μάλιστα τα πράγματα να έχουν στο μεταξύ χειροτερεύσει, επειδή στο πείραμα του Μίλγκραμ, «μόνο» τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν δείξει προθυμία να κάνουν το πιο ισχυρό ηλεκτροσόκ των 450 βολτ, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 90%."

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πειράματα στην ιστορία.
Οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές που θα πάρουν, ακόμη και αν πρόκειται να κάνουν ηλεκτροσόκ στους συνανθρώπους τους. Εννέα στους δέκα θα έκαναν κάτι τέτοιο, αν αυτή είναι η άνωθεν εντολή, όπως απέδειξαν Πολωνοί κοινωνικοί ψυχολόγοι, οι οποίοι επανέλαβαν το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ, με το οποίο ο αμερικανός ψυχολόγος είχε σοκάρει τον κόσμο στη δεκαετία του 1960.


 Τότε, σε ένα πείραμα-ορόσημο για την επιστήμη της ψυχολογίας, το οποίο «φώτισε» τις συνθήκες που επικρατούσαν στη ναζιστική Γερμανία (και όχι μόνο), ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ του Πανεπιστημίου Γιέηλ είχε αποδείξει ότι, υπό συνθήκες πίεσης από την εξουσία, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές, ακόμη και αν θα βλάψουν τους άλλους. Αν και στην πραγματικότητα το πείραμα δεν περιλάμβανε πραγματικά ηλεκτροσόκ, οι συμμετέχοντες -που νόμιζαν ότι κάνουν ηλεκτροσόκ- υλοποίησαν στην πλειονότητα τις άνωθεν εντολές.
Τώρα, οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Αθρωπιστικών Επιστημών του Βρότσλαβ της Πολωνίας, με επικεφαλής τον Τόμας Γκρζιμπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας "Social Psychological and Personality Science", επανέλαβαν το πείραμα με 40 άνδρες και 40 γυναίκες ηλικίας 18 έως 69 ετών.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πατούν δέκα κουμπιά, που το καθένα αντιστοιχούσε σε ολοένα ισχυρότερο ηλεκτροσόκ (που πάλι δεν ήταν πραγματικό, αλλά οι συμμετέχοντες δεν το ήξεραν). Αποδείχθηκε ότι το 90% (οι εννέα στους δέκα) ήσαν πρόθυμοι να πατήσουν το κουμπί με το πιο έντονο ηλεκτροσόκ. Οι ερευνητές σκοπίμως παρότρυναν τους συμμετέχοντες με φράσεις του τύπου «το πείραμα απαιτεί να συνεχίσετε», «είναι απολύτως ουσιώδες να συνεχίσετε» και «δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσετε».
Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν το «θύμα» (στην πραγματικότητα ήταν ηθοποιός) που βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο και δεχόταν το «σοκ» ουρλιάζοντας υποκριτικά, ήταν γυναίκα, τότε ο αριθμός των συμμετεχόντων που αρνούνταν να εκτελέσουν την εντολή, ήταν τριπλάσιος από ότι όταν το «θύμα» ήταν άνδρας.
«Όταν μαθαίνουν για το πείραμα του Μίλγκραμ, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ισχυρίζονται πως 'εγώ ποτέ δεν θα συμπεριφερόμουν με τέτοιο τρόπο'. Η μελέτη μας όμως έδειξε για μια ακόμη φορά την τρομερή δύναμη των συνθηκών του κοινωνικού περιβάλλοντος και πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν να κάνουν πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα», δήλωσε ο Γκρζιμπ.
Με άλλα λόγια, η κοινωνία δεν έχει αλλάξει και πολύ εδώ και 50 χρόνια. Όπως επεσήμανε ο Πολωνός κοινωνικός ψυχολόγος, «μισό αιώνα μετά την αρχική έρευνα του Μίλγκραμ για την υπακοή στην εξουσία, μια εντυπωσιακή πλειονότητα των ανθρώπων είναι ακόμη πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε έναν αβοήθητο άνθρωπο».
Ίσως μάλιστα τα πράγματα να έχουν στο μεταξύ χειροτερεύσει, επειδή στο πείραμα του Μίλγκραμ, «μόνο» τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν δείξει προθυμία να κάνουν το πιο ισχυρό ηλεκτροσόκ των 450 βολτ, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 90%.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου