Σελίδες

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Οι κατάσκοποι χρησιμοποιούν το Facebook και το Twitter για συγκέντρωση δεδομένων

 




                         από   

Μια πρόσφατη μελέτη του Μεσογειακού Συμβουλίου Σπουδών Κατασκοπείας (Mediterranean Council for Intelligence Studies/MCIS) που δημοσιεύθηκε στην επετηρίδα του 2012 για Κατασκοπευτικές Μελέτες επισημαίνει την χρήση των κοινωνικών μέσων (social media) ως «την νέα κορυφαία τεχνολογία της τακτικής συλλογής ελεύθερα προσβάσιμων πληροφοριών. Ο Ιωσήφ Φιτσανάκης (Joseph Fitsanakis), συνεκδότης του IntelNews.org, γράφει:
Υποστηρίζουμε, ότι το Facebook, το Twitter, το YouTube και μια σειρά από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, θεωρούνται όλο και περισσότερο από τις μυστικές υπηρεσίες ως κανάλια ανεκτίμητης αξίας για την απόκτηση πληροφοριών. Τα συμπεράσματά μας βασίζονται σε τρείς πρόσφατα δημοσιευθείσες μελέτες περιπτώσεων, που κατά την άποψή μας φωτίζουν τον κατασκοπευτικό ρόλο που έχουν αναλάβει τα κοινωνικά αυτά δίκτυα (Research: Spies increasingly using Facebook, Twitter to gather data Έρευνα: Οι κατάσκοποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Facebook και το Twitter για τη συγκέντρωση δεδομένων).

Ωστόσο, αυτό που αποκρύπτει η μελέτη είναι η χρήση των social media από τις υπηρεσίες πληροφοριών για άλλους σκοπούς. Η μελέτη προσπαθεί να μας πείσει, ότι τα κοινωνικά μέσα  είναι μόνο ένα εργαλείο συλλογής πληροφοριών, ενώ στην πραγματικότητα, όπως έχει δείξει μια σειρά από μελέτες, χρησιμοποιούνται και για προπαγάνδα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πλαστών ταυτοτήτων για την υποστίριξη κατασκοπευτικών επιχειρήσεων. Αυτές οι πρακτικές δημοσιεύθηκαν σε δύο μελέτες της Global Research το 2011: Army of Fake Social Media Friends to Promote Propaganda, Social Media: Air Force ordered software to manage army of Fake Virtual People (Στρατός για την εξαπάτηση των φίλων των κοινωνικών μέσων για την προώθηση προπαγάνδας, Social Media: Η Πολεμική Αεροπορία παρήγγειλε λογισμικό για τη εξαπάτηση των εικονικών ανθρώπων) και Pentagon Seeks to Manipulate Social Media for Propaganda Purposes (το Πεντάγωνο επιδιώκει να χειραγωγήσει τα Social Media για προπαγανδιστικούς σκοπούς).

Η μελέτη του MCIS βασίζεται εν μέρει στο πλαίσιο της «Αραβικής άνοιξης», που υποτίθεται ότι ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για την απομάκρυνση πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών από τα κοινωνικά δίκτυα.
Όμως και αυτό αποκρύπτει το γεγονός, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει «κατάρτιση των ακτιβιστών» αλλοδαπής ιθαγένειας να την αποσταθεροποίηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Οι τακτικές αυτές περιγράφηκαν λεπτομερώς στο τελευταίο άρθρο του Tony Cartalucci με τίτλο «Αίγυπτος: Αγκιτάτορες που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στο δικαστήριο: «Προώθηση της δημοκρατίας» από τις ΗΠΑ = Ανταρσία με ξένη χρηματοδότηση. Αγκιτάτσια το πιο επικίνδυνο είδος Προπαγάνδας.
«Η διαφωνία στον κυβερνοχώρο» χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων και από το Freedom House που συνδέεται με τη CIA, όπως αποδεικνύει ο ακόλουθος τίτλος μιας διάσκεψης για τις παγκόσμιες επιτυχίες και προκλήσεις κυβερνο-αντιφρονούντων του ινστιτούτου Μπους.
The First of The Bush Institute’s Human Freedom Events, Co-Sponsored by Freedom House: (το πρώτο από τα ανθρώπινα γεγονότα του ινστιτούτου ελευθερίας του Μπους, που συγχρηματοδοτείται από το Freedom House) Η διάσκεψη για τους διαφωνούντες στον κυβερνοχώρο διαλεύκανε την εργασία, τις μεθόδους, το θάρρος και τα επιτεύγματα των οκτώ αντιφρονούντων από επτά χώρες που συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές. Πέντε από αυτές τις χώρες, είναι χώρες όπου δεν υπάρχει ελευθερία (και ταξινομημένα από το Freedom House, ως «ανελεύθερες» ) η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία. Οι δύο άλλες είναι χώρες, όπου η ελευθερία βρίσκεται σε κίνδυνο (και κατατάσσονται από το Freedom House στην κατηγορία «εν μέρει ελεύθερες»), αποτέλεσμα μιας αυταρχικής κυβέρνησης με συγκεντρωτική εξουσία, όπως η Βενεζουέλα,  όπως η Κολομβία ως συνέπεια του κινδύνου από εσωτερικές τρομοκρατικές ομάδες (The Conference on Cyber Dissidents: Global Successes and Challenges – Η διάσκεψη για διαφωνούντες στον κυβερνοχώρο: Παγκόσμιες επιτυχίες και προκλήσεις, The George W. Bush Presidential Center)

Οι χώρες όπου δεν υπάρχει ελευθερία και είναι όμως σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, δεν αναφέρονται στην πιο πάνω λίστα. Η μόνη σύμμαχος των ΗΠΑ που περιλαμβάνεται, είναι η Κολομβία και γι’ αυτήν λέγεται, ότι η ελευθερία της απειλείται από τρομοκρατικές ομάδες και όχι από την κυβέρνηση. Σε σχέση με αυτό να αναφερθεί ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύει τους δημοσιογράφους της και η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IACHR) είπε, ότι στην Κολομβία μόλις που υπάρχει ελευθερία του λόγου (freedom of expression ‘barely exists’ in Colombia – Η ελευθερία της έκφρασης μόλις που υπάρχει στην Κολομβία).
Σκοπός της «κατάρτισης ακτιβιστών» από μη κυβερνητικούς οργανισμούς (NGOs,)  είναι η αποσταθεροποίηση των πολιτικών εχθρών των ΗΠΑ στο όνομα της ελευθερίας και η «διαφωνία στον κυβερνοχώρο» χρησιμοποιείται με τη σειρά της από τις υπηρεσίες πληροφοριών για covert operations, για επιχειρήσεις «υπό ξένη σημαία».

Πηγή: SOCIAL MEDIA «TACTICAL INTELLIGENCE COLLECTION»: Spying and Propaganda using Facebook, Twitter   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου