Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί.

 { Περάστε μια βόλτα κι από ΕΔΩ: Αφιερωμένο στα κίβδηλα αφηγήματα και τους έμμισθους "ειδικούς" της κλιματικής αλλαγής }

 

Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί… Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι οδήγησε την πρόσφατη δραματική ψύξη του τροπικού Ατλαντικού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν προκύψει λίγες ενδείξεις. «Ακόμα ξύνουμε το κεφάλι μας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπαν οι ερευνητές.

Για λίγους μήνες αυτό το καλοκαίρι, μια μεγάλη λωρίδα του Ατλαντικού Ωκεανού κατά μήκος του ισημερινού ψύχθηκε με ταχύτητα ρεκόρ. Αν και το κρύο έμπλαστρο θερμαίνεται τώρα και επιστρέφει στο φυσιολογικό, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με το τι προκάλεσε τη δραματική ψύξη εξαρχής.

Το ανώμαλο ψυχρό κομμάτι, το οποίο περιορίζεται σε ένα τμήμα του ωκεανού που εκτείνεται σε αρκετές μοίρες βόρεια και νότια του ισημερινού, σχηματίστηκε στις αρχές Ιουνίου μετά από μια σειρά πολλών μηνών με τα θερμότερα επιφανειακά νερά εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Ενώ αυτή η περιοχή είναι γνωστό ότι ταλαντεύεται μεταξύ ψυχρών και θερμών φάσεων κάθε λίγα χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο έπεσε από ρεκόρ σε χαμηλό αυτή τη φορά είναι «πραγματικά άνευ προηγουμένου», λέει ο Franz Tuchen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στη Φλόριντα. παρακολουθεί το συμβάν, είπε στο Live Science.

«Εξακολουθούμε να ξύνουμε το κεφάλι μας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε ο Michael McPhaden, ανώτερος επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που επιβλέπει μια σειρά από σημαδούρες στις τροπικές περιοχές που συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το κρύο. patch, είπε στο Live Science. «Θα μπορούσε να είναι κάποιο παροδικό χαρακτηριστικό που έχει αναπτυχθεί από διαδικασίες που δεν καταλαβαίνουμε καλά».

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στον ανατολικό ισημερινό Ατλαντικό ήταν οι πιο καυτές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν ξεπέρασαν τους 86 βαθμούς Φαρενάιτ (30 βαθμούς Κελσίου) — οι θερμότεροι μήνες που έχουν καταγραφεί από το 1982. Όταν μπήκε ο Ιούνιος, οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν μυστηριωδώς, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τέλη Ιουλίου στους 77 F (25 C), έγραψε πρόσφατα ο Tuchen σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Οι προβλέψεις έδειξαν ότι το φαινόμενο ψύξης μπορεί να είναι στα πρόθυρα να εξελιχθεί σε ατλαντικό Niña, ένα περιφερειακό κλίμα που τείνει να αυξήσει τις βροχοπτώσεις στη δυτική Αφρική και να μειώσει τις βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Βραζιλία καθώς και σε χώρες που αγκαλιάζουν τον Κόλπο της Γουινέας, όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και Καμερούν. Το φαινόμενο, το οποίο δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το αντίστοιχο της La Niña στον Ειρηνικό και δεν έχει συμβεί από το 2013, θα είχε δηλωθεί εάν οι χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες παρέμεναν για τρεις μήνες, έως τα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, ο κρύος θύλακας του νερού θερμαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, επομένως «η ετυμηγορία είναι ήδη αρκετά βέβαιη ότι δεν θα ταξινομηθεί ως Atlantic Niña», είπε ο Tuchen.

Ωστόσο, το να καταλάβουμε τι ακριβώς προκάλεσε τη δραματική ψύξη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιορρυθμίες του κλίματος της Γης, κάτι που μπορεί τελικά να ωφελήσει την πρόγνωση του καιρού, είπε ο Tuchen. Καμία όμως από τις αναμενόμενες διαδικασίες δεν ξεχωρίζει μέχρι στιγμής. 

Μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό ψύχεται με ταχύτητες ρεκόρ – και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ...
 

“Κάτι άλλο συμβαίνει”

Τα ψυχρότερα επιφανειακά ύδατα συνήθως συνοδεύονται από ισχυρότερους εμπορικούς ανέμους, οι οποίοι ρέουν κοντά στον ισημερινό και είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες του Niñas, επειδή παρασύρουν τα θερμά επιφανειακά ύδατα και επιτρέπουν σε βαθύτερα, ψυχρότερα νερά να ανέβουν μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισημερινής ανόδου. Περιέργως, η πρόσφατη ψυχρή περιοχή συμπίπτει με πιο ασθενέστερους ανέμους νοτιοανατολικά του ισημερινού, οι οποίοι «κάνουν το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν αν ήταν ο λόγος για την ψύξη», είπε ο Tuchen. «Προς το παρόν, πιστεύουμε ότι οι άνεμοι ανταποκρίνονται στην ψύξη».

Ο ΜακΦέιντεν σημείωσε ότι ορισμένοι ασυνήθιστα ισχυροί άνεμοι που είχαν αναπτυχθεί στα δυτικά του κρύου τμήματος τον Μάιο μπορεί να ξεκίνησαν την ψύξη με ταχύτητα ρεκόρ, αλλά αυτοί οι άνεμοι «δεν έχουν αυξηθεί όσο η θερμοκρασία έχει πέσει», είπε ο ΜακΦέιντεν. «Κάτι άλλο συμβαίνει».

Οι επιστήμονες έχουν μοντελοποιήσει μια χούφτα πιθανές κλιματικές διεργασίες για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν την παρατηρούμενη ψυχρή περιοχή, όπως οι εξαιρετικά ισχυρές ροές θερμότητας στην ατμόσφαιρα ή οι ξαφνικές αλλαγές στα ρεύματα των ωκεανών και του ανέμου. «Από ό,τι βλέπουμε, αυτοί δεν είναι προφανείς οδηγοί αυτού του γεγονότος ψύξης», είπε ο Tuchen.

Αν και είναι άνευ προηγουμένου, η πρόσφατη δραματική ψύξη δεν είναι πιθανό να προκληθεί από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω», είπε ο ΜακΦέιντεν. “Αλλά εκ πρώτης όψεως, αυτό είναι απλώς μια φυσική παραλλαγή του κλιματικού συστήματος πάνω από τον ισημερινό Ατλαντικό.”

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, ωκεανικούς σημαδούρες και άλλα μετεωρολογικά εργαλεία, οι Tuchen και McPhaden είναι μεταξύ πολλών κλιματικών επιστημόνων που παρακολουθούν με προσήλωση το κρύο έμπλαστρο και τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις που θα είχε στις γύρω ηπείρους – κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες για να γίνει εμφανές.

«Θα είναι ενδεχομένως ένα επακόλουθο γεγονός», είπε ο ΜακΦέιντεν. «Πρέπει απλώς να παρακολουθήσουμε και να δούμε τι θα συμβεί».

 

Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου