Σελίδες

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Πρωτοβουλίες αντίδρασης, εκδηλώνονται στην κοινωνία για το πρόστιμο των 100 ευρώ


Μετά την ανακοίνωση του προστίμου των 100 ευρώ, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυρ.Μητσοτάκη, ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες διαφορετικές τοποθετήσεις. Ένα πρόστιμο που απευθύνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών και κυρίως έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τα φοβικά σύνδρομα, ώστε να αυξήσει το εμβολιαστικό κύμα που θα προσέλθει στα κέντρα εμβολιασμού για την 3ή δόση. Πόσο εύκολο όμως είναι να επιβληθεί αυτό το πρόστιμο; Ήδη ακούγονται πολλές απόψεις και μια από αυτές σας παραθέτουμε παρακάτω. Την κρίναμε επαρκώς στοιχειοθετημένη και ενημερωτική.

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Όταν έχεις να κάνεις με μια ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ κανείς δεν μπορεί να σου κόψει την ίδια μέρα τη σύνταξη. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Υπάρχει συγκεκριμένη, πολύμηνη διαδικασία. Σε αυτό τον οίκο αντοχής υπάρχουν ακόμα νόμοι, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στους ά(χ)ριστους.

Για να επιβληθεί μια διοικητική ποινή πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα :

 α) Η ΗΔΙΚΑ να διαπιστώσει μέσω του πληροφοριακού της συστήματος ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός. Η ΗΔΙΚΑ ως ανώνυμη εταιρεία ΔΕΝ έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα, που σημαίνει ότι πρέπει με Νόμο και εν συνεχεία με ΚΥΑ να ορισθεί ποια δημόσια Υπηρεσία θα τρέξει την διαδικασία του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προφανώς θα είναι κάποια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ή του Υπουργείου Εργασίας.

β)Αφού η υπηρεσία αυτή λάβει τις καταστάσεις πρέπει να αποστείλει στον καθένα ξεχωριστά Πράξη Προσδιορισμού Διοικητικής Ποινής (ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ) προφανώς ηλεκτρονικά. Εδώ όμως για τους ανευθυνουπεύθυνους υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι άνω των 70 δεν υποχρεούνται από κανέναν νόμο σε ηλεκτρονικές διαδικασίες, τουναντίων μάλιστα εξαιρούνται συνεχώς και λογικό είναι, πως στον παππού των 80+ θα τον υποχρέωνες να ξέρει από υπολογιστές και λάπτοπ…

– Σημείωση: ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ πρέπει να βγαίνει ΜΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, οπότε όσα περιγράφονται παρακάτω θα πρέπει να γίνονται για την κάθε μια χωριστά.


γ)Έστω λοιπόν ότι καταφέρει η Υπηρεσία και στέλνει την πράξη επιβολής ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ, ο πολίτης έχει αυτόματα εκ του Συντάγματος το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων, οι οποίες υποβάλλονται σε χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Για την εξέταση των αντιρρήσεων πρέπει να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις αντιρρήσεις και θα βγάλει εισήγηση προς τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας. Ο Προϊστάμενος με βάση την εισήγηση θα βγάλει την απόφαση απόρριψης ή αποδοχής της ένστασης.

δ)Στη συνέχεια ο πολίτης έχει το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής, προς ανώτερη Υπηρεσία η οποία πρέπει και αυτή με τη σειρά της να αποφανθεί εντός 30 ημερών με την ίδια περίπου διαδικασία.

ε)Προσέξτε μέχρι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε -2- με – 3 – μήνες από το πρώτο πρόστιμο και ο πολίτης μέχρι στιγμής μπορεί να κάνει όλες τις διαδικασίες ΑΝΕΞΟΔΑ, γιατί δεν χρειάζεται καν παράσταση δικηγόρου μέχρι εδώ.

στ)Αφού το κράτος μετά από όλα αυτά επιβάλει τελικά το διοικητικό πρόστιμο τότε θα το στείλει προς είσπραξη στον ενδιαφερόμενο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, που προφανώς θα καθοριστεί με ΚΥΑ. Ένα μήνα μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος αυτού η υπηρεσία που θα έχει βεβαιώσει το πρόστιμο θα το στείλει στην ΑΑΔΕ για είσπραξη.

ζ)Μπορεί να πάρει τα λεφτά από τη σύνταξη;;; ΟΧΙ βέβαια. Για να εισπράξει τα χρήματα πρέπει να γίνει διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού, που σημαίνει ότι δεν κατάσχονται ποσά κάτω των 1000 ευρώ ή 1125 για ποσά συντάξεων ή μισθών έως 1250 ευρώ.

η)Φυσικά πάντα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, που σημαίνει ότι η διαδικασία είσπραξης μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και 8 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες.

Ναι θα πει κάποιος για 100 ευρώ; Να τους πληροφορήσω ότι έχουν γίνει προσφυγές και έχουν δικαιωθεί άνθρωποι ακόμα και για μικρότερα ποσά και ΟΛΑ τα δικαστικά / δικηγορικά έξοδα έχουν καταλογισθεί στο κράτος.

ΠΗΓΗ: http://www.freepen.gr/

Eμείς το διαβάσαμε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου