Σελίδες

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

O Σίσι ανοίγει 2 μέτωπα την ίδια στιγμή. O ρόλος του Ισραήλ κι ο πόλεμος του νερού..και των θαλασσών…


{ Σύνδεση με αυτό, από το ίδιο σάιτ απ' όπου αναδημοσιεύουμε το άρθρο που ακολουθεί:
Ο ΣΙΣΙ ΚΥΡΗΞΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: η Σύρτη και η Al-Jufra είναι η κόκκινη γραμμή και η Αίγυπτος δεν θ’ αφήσει κανένα να τη διασχίσει…Μια μέρα μετά την επίσκεψη Δένδια. Ελληνοαιγυπτικό στρατιωτικό μπλοκ στον Σουλτάνο….Απελευθέρωση όλης της Λιβύης υπόσχεται ο Σίσι.Έτοιμος για στρατιωτική επέμβαση, δίνει τελεσίγραφο στην Tουρκία.}



O Σίσι ανοίγει 2 μέτωπα την ίδια στιγμή. O ρόλος του Ισραήλ κι ο πόλεμος του νερού..και των θαλασσών…

Mετά τις χθεσινές δηλώσεις Σίσι το Κάιρο ανοίγει 2 μέτωπα την ίδια στιγμή :το ένα είναι της Λιβύης όπου ο Αιγυπτιακός στρατός θα συγκρουστεί με Τουρκία, Κατάρ και το άλλο είναι αυτό της Αιθιοπίας που υποστηρίζεται από το Ισραήλ κι αποφάσισε να ανεγείρει το φράγμα του το μεγαλύτερο της Αφρικής για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τον κίνδυνο να στραγγίσει το Νείλο στην αιγυπτιακή πλευρά.. Ένας πόλεμος του νερού θ΄αποφευχθεί; Όχι αν πιστέψουμε τον τ. ΓΓ του ΟΗΕ τον Boutros Boutros-Ghali, που τον προέβλεψε εδώ και πολύ καιρό.

Η λιβυκή πυριτιδαποθήκη κινδυνεύει να εκραγεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Τουρκία έχει ως δόγμα ό,τι όποιος κυριαρχήσει στις θάλασσες θα επικρατήσει. Η συμφωνία ΑΟΖ με GNA αποτέλεσε το πρόσχημα για την επεκτατική πολιτική της στη Λιβύη που μεταφράζεται σε κέρδος γεωστρατηγικό, ενεργειακό και στρατιωτικό (βάσεις). Η Αίγυπτος θα μπει στην περιπέτεια φθοράς που ευνοεί τον ιστορικό του
αντίπαλο Ισραήλ; Aν η Αίγυπτος μπει σε πόλεμο με Τουρκία ή Αιθιοπία αυτό θα ευνοεί το Ισραήλ που στοχεύοντας στην προσάρτηση μέρους της Δ Όχθης τη συνεχιζόμενη κατοχή του Γκολάν την εδραίωση της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ θέλει αποδυναμωμένες όλες τις αντίθετες δυνάμεις στην περιοχή. Αυτό το πέτυχε με το συριακό πόλεμο που κατέστρεψε τη γειτονική του Συρία την οποία τη βομβαρδίζει κιόλας , θα είναι η σειρά της Αιγύπτου να συρθεί στο ισραηλινό σχέδιο φθοράς των γειτόνων του;;;Σε κάθε περίπτωση η υποστήριξη Αιθιοπίας από Ισραήλ κατά Αιγύπτου είναι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων αφού είναι αυτή η διένεξη που κρατά ως τώρα την Αίγυπτο αδρανή ως προς το λιβυκό από το φόβο της σύγχρονης ανάφλεξης 2 μετώπων. Ωστόσο υπάρχουν κόκκινες γραμμές κι αυτές αναδείχθηκαν χθες από τον Σίσι..

Σήμερα ο Sarraj μεταβαίνει στην Αλγερία που επίσης συνορεύει με Λιβύη για επαφές με πολιτική εξουσία. Ο Πρόεδρος της Αλγερίας έχει ζητήσει απόσυρση ξένων δυνάμεων βλ. Τουρκία από Λιβύη και πολιτική πρωτοβουλία από χώρες Maghreb προς πολιτική διευθέτηση λιβυκού. Ο GNA για λογαριασμό Τουρκίας απεγνωσμένα αναζητεί ερείσματα στο Maghreb προς εξισορρόπησης της απειλής Αιγύπτου….. Στον αντίποδα η Αίγυπτος επιχειρεί να συσπειρώσει τον Αραβικό κόσμο έναντι των νεοθωμανών. Ύστερα από αίτημά της τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Αραβικής Λίγκα θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Αποσκοπεί στο να έχει την υποστήριξη τους για ειρήνευση ή πόλεμο στη Λιβύη…


Για τα νερά του Νείλου και το φράγμα ερίζουν 3 χώρες Αιθιοπία, Αίγυπτος Σουδάν…Σήμερα Κυριακή σε μια άλλη εξέλιξη ο στρατός της Αιθιοπίας βομβάρδισε το στρατόπεδο Anfal του Σουδάν κι υπάρχουν θύματα.. Ο πόλεμος του νερού καλά κρατεί…Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα μετά δηλώσεις Σίσι για Λιβύη συμβαίνει αυτή η εξέλιξη που σημαίνει κάποιος επιχειρεί να τ΄αποσπάσει και πάλι την προσοχή στη διαμάχη με Αιθιοπία…

Η Αίγυπτος ζήτησε την Παρασκευή από Συμβ. Ασφαλείας ΟΗΕ να παρέμβει στη διαμάχη της με Αιθιοπία για το “Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης”…Εδώ κι 9 χρόνια οι 2 χώρες ήταν σε διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε αδιέξοδο κι ένταση.Το διακύβευμα είναι μεγάλο αφού σχετίζεται με ενεργειακό, γεωργία,οικονομία,γεωπολιτική. Η φιλοδοξία Αιθιοπίας είναι να κατασκευάσει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της Αφρικής με ύψος 155 m και 1,8 km μήκος και 16 τουρμπίνες.

Με μια υποδύναμη 6000 mégawatts,θα καλύψει το ενεργειακό όλης της χώρας της Αιθιοπίας κι όλοι οι κάτοικοι ν΄αποκτήσουν ηλεκτρικό ενώ σήμερα ο μισός πληθυσμός στερείται..

Ο Μπλε Νείλος ενώνεται με τον Λευκό Νείλο στο Χαρτούμ του Σουδάν και έτσι γίνεται ο Νείλος, ο οποίος στη συνέχεια ρέει από το Σουδάν στην Αίγυπτο για να φτάσει στη θάλασσα.
Είναι ο Γαλάζιος Νείλος που μαζί με άλλους Αιθιοπικούς ποταμούς, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων του Νείλου: κατά μέσο όρο 84% και κατά τη διάρκεια πλημμυρών έως και 95%.

Το Σουδάν και η Αίγυπτος φοβούνται ότι η Αιθιοπία θα ελέγξει τη ροή του ποταμού, εις βάρος τους.

Η κατανομή των υδάτων του Νείλου είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για αυτά τα κράτη, ιδίως για την Αίγυπτο, η οποία εξαρτάται υπερβολικά από τα νερά του ποταμού.

Το 95% του πληθυσμού Αιγύπτου ζουν στη γόνιμη γη κατά μήκος του Νείλου. Ο Νείλος έχει ακόμη μια συμβολική και ιστορική σημασία που σχετίζεται με πολιτισμό Αιγυπτιακό. όποιος αγγίξει το Νείλο αγγίζει τη χώρα…

Το δανειστήκαμε από το dimpenews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου