Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

"Βιολογική ανακύκλωση"


Aν ζηλεύετε τις τηλεπαραμυθένιες διακοπές σε εξωτικές, τροπικές πλαζ, σε κάποιο ακριβοθώρητο παράδεισο του Ατλαντικού ή Ειρηνικού, την επίδοση σε καλοκαιρινές ευγενείς δραστηριότητες και σπορ και ό,τι άλλο υπόσχεται το ξένοιαστο πλατσούρισμα στα απέραντα γαλαζοπράσινα νερά και η κατανάλωση (κάπως "τσιμπημένων" στο κόστος τους) ωκεάνιων λιχουδιών...Τότε καλό είναι να ξέρετε και το εξής, μια πληροφορία που δεν παίζεται στις ειδήσεις και διαφημίσεις των περιπετειωδών καλοκαιρινών προτάσεων.

Ο american "kick ash army" (ή πιο απλά ο αμερικανικός στρατός) παραδέχθηκε επίσημα πως στη χρονική περίοδο απ'το 1944 μέχρι το 1974, πέταξε secretly (φυσικά) στον ωκεανό...64 εκατομμύρια κιλά αερίων νεύρων και μουστάρδας, 400.000 χημικές βόμβες και περισσότερους από 500 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων! Super! Kαι βέβαια όλα αυτά τα καλούδια μεταφέρθηκαν με τα θαλάσσια ρεύματα, και στις διόλου σπάνιες περιπτώσεις διαρροών στα "δοχεία" που τα περιείχαν, ποιος ξέρει πόσα χιλιόμετρα μακριά! Μέχρι και σε must τουριστικούς προορισμούς, ας πούμε! Και αυτά αφορούν εκείνη την περίοδο των 30 ψυχροπολεμικών ετών. Ποιος ξέρει, εκτός από τους άμεσα υπεύθυνους (κι αυτό δεν έχει να κάνει βέβαια μόνο με τον αμερικανικό στρατό), τι εκλεκτά τοξικά και ραδιενεργά μαργαριτάρια έχουν διοχετεύσει στα ύδατα του πλανήτη από το 1975 μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε μια περίοδο μεγαλύτερη των σαράντα ετών. Επηρεάζοντας άμεσα και τη θαλάσσια πανίδα και άρα διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα την τροφική αλυσίδα που φτάνει μέχρι τα ανθρώπινα στομάχια...

Αν αυτά δεν αποτελούν εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, τότε πώς μπορεί να τα ονομάσει κανείς;
Βιολογική ανακύκλωση καταστρεπτικών στοιχείων;


(Kαι μια τελευταία επισήμανση: Περνώντας και στις αγαπημένες δικές μας θάλασσες, γιατί οι ειδικοί, όταν αποφασίζουν να ανοίξουν το στόμα τους, συνιστούν στους λουόμενους να μην ανακατεύουν την άμμο στον πυθμένα με τα πόδια τους; Μήπως γιατί υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος; Που έτσι και περάσει μέσα από τους πόρους στο σώμα έχει συσσωρευτικές ιδιότητες και δεν αποβάλλεται ίσως ποτέ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου