Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο όρκος του Χερρονήτη Εφήβου: ένα μάθημα δημοκρατικής συνείδησης!


 Σεβαστούπολη! Η μεγαλύτερη βάση κάποτε του σοβιετικού και πλέον του ρωσικού στόλου στο βόρειο Εύξεινο Πόντο, ένα πέρασμα στη Μεσόγειο που αν και ανήκει στην Ουκρανία η πλειονότητα του πληθυσμού της είναι ρωσική.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στη θέση που βρίσκεται σήμερα η κάποτε κοσμοπολίτικη τσαρική μεγαλούπολη με το σημαντικό ναύσταθμο, αναπτύχθηκε την εποχή της παρακμής σιγά σιγά της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημοκρατικό πολιτικό μοντέλο!

Κατά το 421π.Χ. ελληνικοί πληθυσμοί από την απέναντι πλευρά, την Ηράκλεια του Πόντου, αποβιβάστηκαν στα παράλια της δυτικής Κριμαίας και ίδρυσαν, στο μέρος που σήμερα βρίσκεται η Σεβαστούπολη, τη λεγόμενη Χερρόνησο ή αλλιώς Χερσόνησο. Ένα σημείο με πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, καθώς επέτρεπε τον έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν από τους λαούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τους Σκύθες.


 Γενικά, ολόκληρη τότε η Μαύρη Θάλασσα αποτελούσε μια ελληνική θάλασσα, γεμάτη ελληνικές αποικίες στα παράλιά της. Στη Χερρόνησο όμως -και νυν Σεβαστούπολη- ήταν που δημιουργήθηκε ένα από τα υποδειγματικότερα κι αρτιότερα αμεσοδημοκρατικά πολιτεύματα της αρχαιότητας! Χαρακτηριστικός ήταν ο όρκος που έδινε ο Χερρονήτης έφηβος. Ο οποίος στις σημερινές αποκαρδιωτικές εποχές των "δημοκρατικών" πολιτικών λειψάνων -στην ουσία στυγνών ολιγαρχιών του χρήματος με δημοκρατικό μασκάρεμα- και των ανάλογων λειψών πολιτικών συνειδήσεων, μας προκαλεί από τη μια θαυμασμό κι από την άλλη θλίψη. Ας δούμε τι ακριβώς έλεγε αυτός ο όρκος, που σήμαινε την αφύπνιση μιας ισχυρής πολιτικής συνείδησης και την επιβεβαίωση γνήσια δημοκρατικών θεσμών και υψηλών κοινωνικών αξιών που θεωρούνταν καθήκον η υπεράσπισή τους. Τόσο από εξωτερικούς όσο κι από εσωτερικούς εχθρικούς παράγοντες.

"Ορκίζομαι στο Δία, τη Γη, τον Ήλιο, την Παρθένα θεά και τους Ολύμπιους θεούς και ήρωες στους οποίους ανήκει αυτή η πόλη, όπως κι όλη η περιφέρεια και τα φρούρια των κατοίκων της Χερσονήσου. Θα είμαι με το νου μου όλο αφιερωμένο στην πρόοδο και την ελευθερία των κατοίκων και δεν θα προδώσω ούτε την Χερσόνησο, ούτε την Κερκινίτιδα, ούτε τον Λιμένα του Συμβόλου Πόντου και θα τα προστατεύω για το καλό του λαού της Χερσονήσου. Δεν θα ανατρέψω τη δημοκρατική κυβέρνηση και δεν θα επιτρέψω σε κανένα άλλον στην πόλη, που σχεδιάζει να την προδώσει ή να την ανατρέψει, να πράξει κάτι τέτοιο. Δεν θα στηρίξω κάποιο τέτοιο γεγονός, αλλά θα το γνωστοποιήσω στους δημογέροντες της πόλεως. Θα υπηρετώ το λαό και θα τον συμβουλεύω με όλη τη δύναμη των ικανοτήτων μου και με το δικαιότερο τρόπο για την πόλη και τους κατοίκους".

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σημερινή πολιτική κατάντια και την σε μεγάλο κομμάτι κοινωνική αφασία..;

- σημαντικά στοιχεία για την παραπάνω ανάρτηση πάρθηκαν από το ένθετο με τίτλο "Ο Κριμαϊκός Πόλεμος" του περιοδικού Hellenic Nexus τ.83 Μάρτιος 2014 -

Ο Ένοικος...

Διαβάστε ακόμη:
 Είμαστε με τα καλά μας, ακόμα μιλάμε για δημοκρατία;
Κλασσική Δημοκρατία vs Αγελαία Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου