Σελίδες

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Φώτης Ραπακούσης


Πρόλογος Συλλέκτη

 Η μακραίωνη ιστορία της Ηπείρου γράφτηκε και με τα όπλα. Στην αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τον επεκτατισμό και την επιβολή, φέρανε τελικά τη συμφορά' ολόκληροι αιώνες σκοτεινοί με απερίγραπτο ηθικό, πολιτιστικό και σε ανθρώπινες ζωές κόστος.
Στο Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων εγχώριων επίδοξων αυθεντών και της ακολουθίας τους. Ωστόσο, ακόμα και υπό το κάλυμμα αυτονομιστικών πειραμάτων, φέρανε πάλι την καταστροφή, εδραιώνοντας την ξενική και τελικά την οθωμανική κατάκτηση. Προσωπικά, ως συλλέκτη και δημιουργό της συλλογής με συγκίνησε μια άλλη πλευρά της χρήσης των όπλων η χρήση τους ενάντια σε κάθε είδους δεσμά. Σκοπός μου είναι η προβολή αγωνιστικού μηνύματος για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στα προεπαναστατικά κινήματα, στα κλέφτικα σώματα, στους αγώνες του Σουλίου, στις Ηπειρωτικές εξεγέρσεις του 19ου αιώνα, στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912 - 13, στο "ΟΧΙ" του Ελληνικού λαού το 1940 - 41 ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό και την εθνική αντίσταση, η χρήση των όπλων φαντάζει αποδεκτή έχοντας συμβάλει στις πιο δικαιωμένες στιγμές του λαού μας. Διαφορετικά, για μένα, τα παλαιά όπλα είναι θλιβερά, τα σύγχρονα αποτρόπαια και μισητά. Με αυτή τη θεώρηση αναπόφευκτα στη συλλογή αποκτούν θέση και τα εργάτης ειρήνης.
Ιδιαίτερα, η Ηπειρωτική ασημουργία, που πέρα από τη γενικότερη σημασία της για την περιοχή, με τη χρήση της στα όπλα, καλύπτοντας τις επιφάνειες τους, αποκαλύπτει ρόλους και τα μεταλλάσσει σε κοσμήματα, χωρίς να αναιρεί την χρηστική τους αξία.
Το κτίριο που στεγάζεται η συλλογή είναι το παλαιό Ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσές) των Οθωμανών.
Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα αι και αποτελείται από τη βασική αίθουσα διδασκαλίας και βιβλιοθήκης - η μόνη που αξιοποιείται σήμερα για την έκθεση, δώδεκα κελιά για τη διαμονή των μαθητών και βοηθητικούς χώρους.
Εντάσσεται στο σύμπλεγμα οθωμανικών κτισμάτων στη δυτική ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων.
Η συλλογή μου αποτελείται από 5.000 αντικείμενα έκτων οποίων τα 800 αναφέρονται στην πολεμική τέχνη και τα υπόλοιπα είναι λαογραφικό υλικό, κοσμήματα αργυροχοΐας και είδη αγγειοπλαστικής.
Είναι το αποτέλεσμα 30χρονης συλλεκτικής προσπάθειας. Προοδευτικά θα εκτεθεί και η υπόλοιπη συλλογή στα κελιά του Ιεροδιδασκαλείου.


Αριστουργήματα της ηπειρωτικής αργυροχρυσοχόΐας. Οι Ηπειρώτες τεχνίτες, εκτός από τα έργα της ειρήνης (κοσμήματα, πόρπες, σταυροί, φυλαχτά, κιουστέκια κ.λπ.) διακοσμούσαν και τα όπλα με αχάτες ημιπολύτιμους λίθους και κοράλια. Φιλοτεχνούσαν σ' αυτά εικόνες από το φυτικό κόσμο και το ζωικό βασίλειο δημιουργώντας συχνά αριστουργήματα, που πολλές φορές το όπλο γινόταν κόσμημα, χωρίς ν' αναιρείται η χρηστική του αξία.




  Ηπειρώτικα ασημένια κοσμήματα. (Κιουστέκια, πόρπες, τεπελίκια, βραχιόλια, χαϊμαλιά - φυλαχτά).

 ευχαριστουμε αυτον τον ανθρωπο που αγωνιστηκε μαζι μας
 http://www.museumrapakousis.gr/index.php?name=Visitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου